Kisebbségek napja Vasváron (fotóval frissítve)

<b>Vasvár</b> - Vasárnap délelőtt a művelődési ház színháztermében rendezték meg a kisebbségek napját. Az ünnepségen megyei kitüntetéseket adtak át a kisebbségi önkormányzatok nevében.

Bajdó Bettina

A kisebbségek napján elsőként  V. Németh Zsolt, Vasvár polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, Vasváron otthon érezhetik magukat a kisebbséghez tartozók, hiszen a településen  működik a cigány kisebbségi önkormányzat, s a város megbecsült tagjaként élnek horvátok, németek, lengyelek, sőt görögök is.  A polgármester szerint aki itt él, az mind sajátjának vallhatja ezt a földet. Bár a népek más kultúrával, hagyományokkal rendelkeznek, s különféle nyelven beszélnek, az élet dolgairól azonosan gondolkodnak. V. Németh Zsolt kijelentette: fontosnak tartja a kultúra ápolását, mert ahogy a testet a gerincoszlop tartja meg, úgy egy nép tartását a kultúra adja. A díjátadások során számos kórus is fellépett
Fotó: Horváth Csaba


A polgármester köszöntő szavai után Nagy Antal, a megyei közgyűlés kisebbségi és külügyi bizottságának az  elnöke kapott szót. Kifejtette, mennyire örül annak, hogy a hagyományokhoz híven decemberben közösen ünnepelhetik meg a megyei kisebbségek napját.
- Miért is fontos, hogy ezt a kitüntetést átadjuk? - tette fel a kérdést az elnök, s válaszolt is rá: - azért, mert nemzedékről nemzedékre át kell örökíteni a szellemiséget, s becsülendők azok a személyek, akik magukra vállalják ezt a nehéz szerepet. Ezek az emberek megérdemlik az elismerést, hiszen vállalkoztak arra, hogy egy közösséget vezessenek, s  szellemi, életmódbeli iránymutatást adjanak nekik, akár  felnőttközösségekről akár gyerekcsoportokról van szó. 

A beszédeket követően Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke adta át a Vas megye önkormányzata szolgálatáért kisebbségekért tagozata kitüntetéseket. 
Az elismerést elsőként Polgár Antalné vehette át, a kitüntetésre a győrvári cigány kisebbségi önkormányzat javasolta.  
Polgár Anikó évek óta dolgozik a győrvári általános iskolában, s nemcsak az intézményben végzett munkájáért, hanem a civil szférában való ténykedfésért tartották méltónak az elismerésre. 
Ezt követően Mersics Károlyt szólították a színpadra, aki a kőszegi horvát kisebbségi önkormányzattól vehette át kitüntetését. Mersics Károly a Kőszegen élő horvátok meghatározó személyisége, az ő nevéhez köthető a kisebbségi önkormányzat megalakítása 1994-ben, melynek 2006-ig elnöke is volt. Munkájával hozzájárult a  kultúra, a nyelv, a hagyományok ápolásához, ezért jelölték őt a kitüntetésre. 
Unger Editet a német kisebbségi önkormányzat ajánlotta  a kitüntetésre,  mivel sokat tett a németek nyelv- és zenekultúrájáért az elmúlt évtizedekben. 
Végül pedig Kovács Lászlót szólították a színpadra, akit az apátistvánfalvi szlovén kisebbségi önkormányzat jelölt a kitüntetésre. Kovács Lászlót, azért ajánlották az elismerésre, mivel  szívügye a szlovén néphagyományok megőrzése, ápolása, a fiatalok identitástudatának fejlesztése, s a helyi lakosság összefogása, mozgósítása a köz  érdekében.   

A díjátadások  során fellépett még a Rábafüzesi Asszonykórus, a Szlovén Szövetség Apátistvánfalvi Gyermekkórusa, a Vasvári Rózsafa Együttes és a Zora Vegyeskar.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!