Mindenre kapható Mikulások

<b>VN</b> - A Mikulás motoron, szánkón, sőt még kéményen keresztül is érkezhet - utóbbi feltétele az alpinista tapasztalat -, lehet hagyományos, vetkőzős, színesbőrű, vagy akár Elvis Presley-imitátor is. A Télapó-üzletágat meg sem érintette a gazdasági válság. Körképünk.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Napjainkban már nem muszáj beöltözni az apukáknak, ha azt szeretnék, hogy ellátogasson otthonukba a Mikulás.
 
Elég felemelni a telefont, vagy odaülni az internet elé, így is, úgy  is rendelhető Télapó, hogy milyen műsorral, az csakis a fantázián és a pénztárcán múlik. A legújabb kori Mikulásoknál elengedhetetlen, hogy jártasak legyenek a vízi sportokban is Fotó: Horváth Csaba

A megannyi Mikulás-közvetítő cég kínálatából választható  klasszikus nagyszakállú öreg, zsákjában piros almával és mogyoróval, de egy kicsit többért csinos Mikulás-lány is oszthatja a cég alkalmazottainak a virgácsot. Az egyik ilyen vállalkozás munkatársának elmondása szerint évente növekszik azon cégek száma, amelyek bérmikulással hízelegnek alkalmazottaiknak. 

Mindez mennyibe kerül? 

Az ár meglehetősen változó. 

Az internetet böngészve találni már négyezer forint + útiköltségért házhoz jövő fapados Télapót. Átlagosan tízezer forintért ringatja ölében a gyermekeket egy kiközvetített Mikulás, és további ötezer forint minden megkezdett félóra. Nagyban függ az ár a gyermekek számától is, így az alapdíj majdnem húszezer forintra is rúghat tíz gyerkőc esetén. Ha szeretnénk, hogy a piros ruhás apó barátokat is hozzon magával, azzal duplázódik a gázsi, viszont így jöhet a Krampusznak, Rénszarvasnak, Fenyőfának öltözött segítő is. 

Kérhető muzsikus Krampusz, aki harmonikán vezeti fel az öreg Santa Claust, van Mikulás-futár, aki csak berohan ajándékkal a kézben és már távozik is. Egy belevaló Mikulás-lány pedig harmincezer forint körüli összegért "kapható".

Előfordult, hogy a Mikulásnak szánon kellett betoppannia (az eszközt és lovakat a megrendelő biztosította, szerencsére elegendő hó is jutott a felejthetetlen belépőhöz). Volt aki motoron érkezőt, volt aki színesbőrűt, és volt olyan is, aki Elvis Presley-szerű Mikulást akart. Egy esetben használaton kívüli kandalló kéményén keresztül szerették volna fogadni Szent Miklós kései utódját. Ez nem bizonyult kivitelezhetőnek a nagy pocak és az alpinista tapasztalatok hiánya miatt. Lapunk Mikulása szigorúan tartja magát a lappföldi hagyományokhoz Fotó: Kiss Teodóra

Előfordulnak exkluzív, az ügynökségek által nehezen teljesíthető kívánságok is, úgymint: sztriptíztáncos Télapót illetve többségében Télanyót kérők, vagy a hasonló erotikus töltetű műsort rendelni szándékozók. 

Megyénktől pár kilométerre, a határon túl viszont hívható Jézuska is, akár már 20-30 euróért. 

A tökéletes Mikulás-műsorhoz egyes közvetítő cégeknél kérhetünk pluszban arcfestőt hatezer forint körüli áron, fotóst kilencezerért és operatőrt is csekély huszonkétezer forintért. Az ajándékokat a szülők rejtik Mikulás zsákjába, de külön kérésre azok beszerzéséről is gondoskodnak az ünnepi munkatársak. 

Mindezen szolgáltatásokat egybevéve megállapítható, hogy az ünnepi műsort szolgáltató cégek mára professzionális módon üzemelnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!