Sólyomröptetés

<b>Kisberény</b> - Fonyódtól nem messze, Lengyeltótitól néhány kilométerre, Kisberény határában van Gyula-völgye, a kerékpárosok és gyalogtúrázók kedvelt kirándulóhelye, ahol egy honfoglalás kori falut tükröző természeti és épített környezetet láthatunk.

Merklin Tímea

A karácsony és a kerecseny szavunk között az összefüggés nemcsak az, hogy utóbbi az előbbinek magas hangrendű változata, de megteremti a kapcsolatot köztük két népszokás: az ünneplés (a máig élő mély érzelmi viszonyulás) és a sólyomröptetés. Eleink a téli napfordulókor egy hétig ünnepelték a fény újjászületését. Egy szófejtés szerint a karácsony - kerecseny szavak eredeti jelentése: a fekete atya oson , a sötétség szelleme sietősen távozik , a sötétség fokozatos megszűnésének kezdete .

A Gyula-völgyében karácsonykor (26-án) sok érdeklődő gyűlik össze a sólyomröptetésre, regölésre. Amíg a szer megkezdődik, meg lehet nézni a három jurtát, a két lakható földházat, a nádfedeles hajlékot, a lovakat a gémeskútnál, a kecskéket, birkákat, tyúkokat, disznókat. Vagy nyolc pulikutya szaladgál itt szabadon. Nyaranta sok osztálykiránduláson résztvevő gyerek pillanthat be abba a létformába, amit eleink élhettek. Itt lakik kint a völgyben télen-nyáron Pucskó Zsolt, aki ezt a falucskát fenntartja, neveli az állatokat.

Lengyeltótiban született, kilenc éve vette meg Gyula-völgyét. Azóta építi - segítőkkel - a honfoglalás kori falut tükröző kis települést. Öt éve mindig itt van a völgyben, mert az állatokat őrizni, etetni kell.

- Amikor elkezdtem a jurtát építeni, nem nagyon tudtam, hogy kell, de megtapasztaltam, hogy lehet. Csak úgy lehet, ahogy régen csinálták. Azt szoktam mondani, a madárnak sem kell ahhoz főiskola, hogy fészket tudjon rakni, hiszen benne van a tudás. Bennünk is ott van, a kérdés csak az, hogy merünk-e belőle meríteni - mondja Pucskó Zsolt. Harminc éve foglalkozik hagyományőrzéssel. Sokáig néptáncolt, úgy vélte, így őrizheti tevőlegesen a hagyományt. De rájött, hogy a néptánc is csak részleges tudás, hiszen ma már senki sem táncol. Amit a magyar parasztnak kellett volna tovább vinni, azt kulturális csoportokra bízták. A tánc szórakozási forma lett. Van rituális formája is, de - amint mondja - nincsenek szerek, ahol tisztult lélekkel előjöhetnének azok a mozdulatok, amik ezer éve is előjöhettek a táncoló emberből.

- Ha az igét keressük, úgy is kell élni. Ezért költöztem ide. A feleségem és két lányom Fonyódon él. Nyáron egynapos programokat tartok gyerekeknek. Ez nagyon jó, de közben úgy érzem magam, mint a majom a ketrecben. Mert olyan ez, mint amikor kimegyünk az állatkertbe, hogy megnézük, él-e még a majom (itt a hagyomány), és nagy örömmel, megnyugodva távozunk: igen, él. Érzelmileg megvisel, de felül kell emelkednem, mert különben nem tudnám ezt csinálni. Meg kell tanulni az életben boldogulni. Ez az én boldogulásom, meg a családomé. Csak bizonyos formákban tudunk bizonyos tartalmakat megtartani. Ha a formákat elveszítjük, elveszítjük a tartalmakat is. A tartalom lényege a hét törvény megtartása. E törvények vannak bevésve Gyula-völgye kapujának fájába.

A völgyben karácsonykor tüzet is raknak, hogy jelképesen elégessék mindazt, ami a rovásukon van. A résztvevők faágakat választanak (ki-ki akkorát, amekkorák a bűnei), vesszőzést kérhetnek a megbocsátásért, majd amikor a vétek már fabatkát sem ér, tűzre vetik az ágat. A tűzrakásba egy darab szarvasagancsot is elhelyeztek, hogy idézzék a fényhozó Csodafiú szarvast, akire a szertartáson a regölés szövegével is emlékeznek. A szer végén hagyományosan jósolnak a sólyom röptéből. A 2009-es évre vonatkozó jóslat szerint egyre inkább teret nyer az égi törvény. Pucskó Zsolt magyarázatképpen az égigérő lépcső hét fokát állítja párhuzamba az életfa hét ágával, az ember hét ágával (csokrával, csakrájával). A kapufába is bevésett törvény hét szinten jelenik meg: az első csakránál hűséggel, a másodiknál erővel, a harmadiknál igazsággal, a negyediknél szeretettel, az ötödiknél tudással, a hatodiknál bölcsességgel, a hetedik csakránál hittel lehet kapcsolódni felfelé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!