Vasból Walesbe

<b>Szombathely, Wales </b> - Németh Ildikó, a Waldorf Általános Iskola és Gimnázium angol, és Sebestyén Gabriella, a Savaria Közlekedési Szakképző Iskola angol-történelem szakos tanára 9 napos walesi úton vettek részt.

Merklin Tímea

- Az IATEFL Hungary angoltanárok részére szervezett háromnapos, 18. nemzetközi konferenciáján Balatonfüreden hallottam a lehetőségről, hogy angoltanárok walesi útra mehetnek az őszi szünetben. Rögtön jelentkeztem - meséli Németh Ildikó. - Nagyon fontosnak tartom, hogy angoltanárként személyesen ismerjem meg az angol nyelvterületek kultúráját, embereit, szokásait. Angoltanárként így sokkal hitelesebbé válok diákjaim előtt.

Az út nagy élménye volt, hogy walesi családoknál laktak, esténként együtt vacsoráztak, közben használhatták az angol nyelvet, beszélgettek szokásaikról, megismerték kedvenc ételeiket, zenéiket. Részesei lehettek egy hétig egy walesi család életének, hétköznapjainak. Walesi beszédet is hallhattak az utcán, boltokban - teljesen más, mint az angol. Walesben minden walesiül van kiírva, a pubokban, éttermekben, boltokban is, először walesi nyelven, majd angolul.

A két tanárnőt lenyűgözték a 13. században épült walesi várak, amiket például a Gyaloggalopp filmben láthattunk. Rendszeresen látogatták a különleges hangulatú pubokat. A Black Boy -ban a mestergerendát különféle nemzetek valutái díszítik. Ezek sorába egy 200 forintost ők is elhelyeztek.

- A kilencnapos program első napján Belgiumban, Brugge-ben álltunk meg, ahol egy kisebb városnézés keretében lazítottuk ki lábainkat. Megtekintettük a Szent Vér Kápolnát, illetve a Beguines rend rendházát. Aznap este Dunkerque-ig értünk el, ahol tranzitszálláson aludtunk. Másnap reggel a Csalagúton keresztül jutottunk el Angliába, ahol először Doverben csodálhattuk meg a tengerpartot, és legközelebb Stratford-upon-Avonban, Shakespeare szülővárosában álltunk meg. Felkerestük a szerző szülőházát és temetkezési helyét. A város másik híres szülöttje, az egyetemalapító John Harvard, akinek szülőházát szintén érintettük - meséli Sebestyén Gabriella. - Vendéglátóink kedvessége, humora lebilincselő volt. Az ellátás minősége lepipálta a többcsillagos szállodákat. Külön élmény volt az, hogy egy nálunk nem nagy hagyománnyal rendelkező ünnep, a Halloween előtti készülődés közben csöppentünk pár napra egy walesi család életébe, és láthattuk, hogyan igyekeznek kellőképpen ijesztővé varázsolni otthonukat. Helyi ételspecialitásokat ehettünk, helyi emberekkel beszélhettünk. Lehet ennél közelebb kerülni egy kultúrához?

Az út következő napján Liverpool volt az első állomás, ahol meghallgatták a Beatles Story-t, megnézték az egyik legnagyobb anglikán katedrálist. Jártak Chester városában, amely favázas házaival az egyik legszebb angol város.

Harmadnap nagyrészt a buszról csodálták Walest, az ezerarcú tartományt. A szűk és kanyargós utak mentén a virágzó hanga és rekettyések között minden domboldalon feltűnt egy-egy középkori vár vagy kastély. Caernarfon, Conwy, Beaumaris és Chirk talán a legszebbek közülük. Snowdonia Wales hét csodájának egyike; hegyek, mocsárvidék, völgyek, tavak és tengerpartok ékszerdoboza. Portmeirion városkája a maga mediterrán mikroklímájával és építészetével, ami Clough Williams Ellis életműve, szintén egyedülálló. Llangollen hölgyei Plas Newyddben a 18. században a világ szemében bűnös kapcsolatuk miatt Írországból menekültek a társadalom konvenciói elől és teremtettek az itt töltött ötven év alatt egy fából faragott múzeumot.

Az utolsó napon Anglesey szigetét járták be, ahol volt olyan falu, amelynek neve 58 betűből áll. Az út végén a londoni körgyűrűn az összes útjelzést megtanulták angolul, mert egy ötórás forgalmi dugóba kerültek. Ezért a canterbury székesegyház kimaradt a programból. Hazafelé Franciaországban Reims katedrálisát is megnézték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!