A válság zenéje

Akár szimbolikusnak is mondható az Isis Big Band Egyesület elhatározása, hogy koncertsorozatot indít A swing nagyjai címmel a Bartók Teremben.

Merklin Tímea

Glenn Miller, aki 1915 körül kapta első harsonáját, különböző zenekarokban játszott, 1926-tól már turnézott, egyebek közt Benny Goodman, Paul Wittmann zenésztársa is volt. Sok jazzkritikus túl kommersznek találta a swingjét, de őt ez nem nagyon zavarta. Moonlight Serenade-ja - amiben a klarinétot először használta szólóhangszerként - rádióműsorok szignálja lett. Híres zenekarát, a Glenn Miller Orchestrát 1938-ban alapította, egy év alatt befutott Amerikában, majd Európában is a legnépszerűbb swingzenekar lett. Miller csak öt évig élvezhette a sikert, mert 1944 decemberében a Párizsba tartó repülőgépe lezuhant. De a zenekara azóta is - hetven év óta! - él, évente 180 koncertet ad. Glenn Miller neve márkanév máig. A swing pedig sokak számára észrevétlenül átjött a 20. századon.

Talán a 2008-as Savaria Karneválon az Isis Big Band még nem nagyon találta közönségét, mára azonban megint eljött az az idő, hogy az emberek sokasága szívesen feledkezik bele könnyed ritmusaiba, érzelmes, szívmelengető dallamaiba. Megint válság van. Aki még nyáron hitte, hogy nem fenyegeti egzisztenciális veszély, ma már talán a romokon táncol. Remélhetőleg minél többen inkább a parketten ropják majd; a swing tánczene, nehéz nyugton maradni a koncertszerű előadáson. Az Isis Big Band január 17-én a városi bálon játszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!