Ádám négyévesen nem akart meghalni

<b>Velem</b> - Portálunk Novákfalván megtalálta a gázai háborús övezetből minap kimentett magyar-palesztin családot. Bergék beszéltek munkatársunknak az átélt borzalmakról és a hogyan továbbról is.

Nagy Ildikó

-  Nem akarok meghalni - mondta  a bombázásoktól összerezzenő négyéves Ádám az  édesanyjának alig több mint egy héttel ezelőtt,  a család Gázai övezet déli részén található, Khan Yunes városban lévő otthonában.   Bergék addigra már eldöntötték: kérik a kimenekítésüket. A kalandos hazatérésről Novákfalván, az üdülőfalu egyik házában beszélgetünk Józseffel, a 44 éves családfővel és Évával, a 41 esztendős feleséggel. 

Unokájuk, a két hónapos Nóra az édesek álmát alussza a babakocsiban, a nagyok  a 20 esztendős Gália, a férje, Ahmed, nagyobbik lányuk, a másfél éves Sára,  valamint a 19 esztendős Ibrahim, a 11 éves Mohamed és Ádám az uszodában vannak. (A Berg házaspár 22 éves Fatima lá- nya Svédországban él a családjával.)



Együtt, biztonságban a Berg család Fotók: Benkő Sándor

József üdítővel kínál, kiválóan beszél magyarul. A palesztin férfi Budapesten végezte az egyetemet, gyógyszerésznek tanult. 1987-ben, az egyetemi menzán pillantották meg egymást Évával, szerelem volt első látásra. Közös életüket egy fővárosi lakásban kezdték: József a Boráros téri patikában dolgozott, Éva a sorban érkező gyermekeket nevelte. Gyűjtögettek, mert volt egy nagy álmuk: egy családi ház és egy patika József hazájában. Szerették volna, ha a gyermekeik édesapjuk kultúráját és családját is megismerik.  2000-ben kezdtek új életet Khan Yunes-i otthonukban. Gyakran jártak haza, tavaly is voltak Magyarországon. Maradtak is volna, ám Gália - aki egyébként 1989-ben az év első újszülöttje, azaz ÁB-bébi lett - második gyermekét várta a gázai övezetben, és a család mellette akart lenni.



Novákfalván igyekeznek feledni a borzalmakat

A kinti életük tavaly szeptemberben kezdett ellehetetlenülni: az embargó miatt  nem lehetett palackos gázt,  benzint, élelmiszert kapni, és áram is csak éjszakánként volt.  Már akkor eldöntötték: az idén nyáron végleg visszatérnek Magyarországra. Aztán az egyre több civil áldozatokat követelő harcok, a szűnni nem akaró bombázások átírták a forgatókönyvet, és amikor tavaly december 29-én a házukhoz közeli laktanyát bombázták, a  tel-avivi nagykövetség segítségét kérték. Az evakuálás nem volt egyszerű: a kis Nórának és Ahmednek nem volt útlevele. A tel-avivi magyar nagykövetség segítségével sikerült papírokat szerezni, ám az eredetileg eltervezett, Jordánián keresztüli menekülés lehetősége meghiúsult, és csak az egyiptomi egérút maradt. Az sem volt egyszerű: Józsefet múlt szerdán délben hívták telefonon, hogy három óráig érjenek az egyiptomi határhoz. Tíz kilométer volt a távolság, a taxis a szokásos ár négyszeresét kérte a korántsem veszélytelen fuvarért. Ráadásul indulás előtt Sára leesett a lépcsőről, és enyhe agyrázkódást kapott.



A legkisebb unoka, Nóra, még karonülő

Hogyan evakuálták a családot, és miért éppen a nyugati határszél? 

Kiderül a szerdai lapszámból.

Ami a legújabb palesztin-izraeli konfiktus előzményeit illeti, a december 27-én kezdődött légicsapás-sorozatok után Izrael január 3-án este indította el a szárazföldi hadműveletet a Hamász palesztin iszlamista szervezet által kormányzott Gázai övezet ellen. A civil áldozatok száma meghaladja a 900 főt, a sebesülteké legkevesebb háromezer-egyszáz. A halottak közel egyharmada gyermek, illetve tizenhat év alatti fiatal. Izraeli oldalalon eddig hatan veszítették életüket a Hamász rakétatámadásaiban. 
 
Izrael azzal indokolja a hadműveleteket, hogy ezzel akar véget vetni annak, hogy a palesztin militáns szervezet rakétákkal lője területét. Ezek a rakéták ugyan elvétve szednek áldozatokat, de Izrael szerint a militánsok szándéka az, hogy civileket öljenek meg. Az izraeli offenzíva célja a Hamász-rendszer megbuktatása a Gázai övezetben. Mahmúd Abbász palesztin elnök is próbálja befolyásolni a gázai palesztinok nemzetközi védelmét. Abbász közvetlenül nem gyakorolhatja hatalmat a Gázai övezetben, amelyet a Hamász radikális szervezet erőszakkal elfoglalt 2007-ben.
 
Izrael a radikálisok hatalmát a palesztinok körében valószínűleg csak úgy áshatja alá, ha a lakosság életét közelíti a normálishoz - megszünteti a Gáza elleni blokádot, és nem tart fenn Ciszjordániában megszálló rezsimet. Ily módon a radikálisok elveszítenék bázisukat, vélik elemzők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!