Egy kisfiú megtanult járni a kutyás terápiának köszönhetően

<b>Szombathely, Sé</b> - Ötödik éve önkéntesek végzik a sérültek kutyás terápiáját. Munkájukat megkönnyíti a négylábúak iránti vonzalom és a fogyatékosoktól kapott szeretet.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A séi központú Négylábúak az Emberért Közhasznú Alapítvány ötödik éve segíti kutyás terápiával Vas megye fogyatékos gyermekeinek és felnőtteinek fejlesztését. 

A kutyás feladatokkal a többségükben beszélni is képtelen gyerekeknek a  mozgáskoordinációját, figyelmét, szín- és formafelismerő képességét igyekeznek fejleszteni. 

A kutya szerepe mindenekelőtt a gyerekek motiválása, a feladat iránti érdeklődésük és figyelmük fenntartása. Az egyik óvodás csoportban egy kisgyerek például kutyával tanult meg járni. A feszített pórázt fogva tette meg az első lépéseket, azzal a jó érzéssel, hogy ő vezeti a négylábút. Az alapítvány számos olyan intézetben tart terápiás foglalkozásokat, ahol sérült emberekről gondoskodnak  Fotó: Kiss Teodóra

A kutyás terápiában az is fontos szempont, hogy a legtöbben beszéddel nem tudnak kommunikálni. Az ebbel azonban szavak nélkül, gesztusokkal is kapcsolatba tudnak lépni, odahívni, elküldeni, vagy épp jutalomfalattal megajándékozni. 

A kutyák számára hatalmas szellemi erőpróba egy-egy foglalkozás. Hetente mindössze három órát lehet őket dolgoztatni, nagyon elfáradnak, és az új feladatok megtanulására is időt kell szánni. 

Részletek a csütörtöki lapszámban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!