Finisébe érkezett a kampány: vasárnap népszavazással döntenek a repülőtér megépítéséről

<b>Szombathely</b> - Vasárnap a vátiak népszavazással döntenek arról, hogy létesüljön-e reptér a falu határában. A megyei közgyűlés és a szombathelyi testület tagjai a repülőtér fontosságára hívták fel a figyelmet. A Levegő Munkacsoport szerint sörrel és vacsorával igyekeznek a beruházók meggyőzni a lakosokat.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A kampány már hetek óta folyik, a SIA-Port Kft. emberei járják a települést, saját bevallásuk szerint minden házba becsöngetnek, és azt bizonygatva, milyen előnyökkel járna egy, a település határában  2012-ben megnyitandó cargo,  vagyis teherforgalmat lebonyolító  repülőtér.

Már azt is felmérték, mely háznál  mennyi most a munkanélküli és hogy őket milyen munkakörben foglalkoztathatnák a reptér építésében, később üzemeltetésében. 

Ma a kérdésben sajtótájékoztatót tartottak, holnap közmeghallgatás, vasárnap pedig népszavazás lesz. 


A reptér tervezett adatai, és helye - Grafika: Kelemen Attila

A település mintegy 550 szavazója járul ekkor az urnákhoz, hogy kinyilvánítsa véleményét, miszerint  akar-e repteret a falu határában vagy sem.  A népszavazás akkor érvényes, ha a szavazásra jogosultak legalább 50 százaléka elmegy. Ha a megjelentek fele,  plusz egy szavazó "nemmel" válaszol a  feltett kérdésre, amely így hangzik:  akarja-e, hogy a település testülete megtiltsa, hogy a község határában repülőtér létesüljön, azt jelenti, megépülhet a reptér.

A beruházókban úgy tűnik, sikerült megnyerniük maguknak a megye és a város támogatását. A sajtótájékoztatón Majthényi László,  a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke kifejtette, a sárvári és a szombathelyi ipari park között kínai befektetők által létesítendő reptér új munkahelyek ezreit jelentheti a gazdasági válságban legyengült vasi ipar számára. 

Tóth Zoltán  repülőmérnök szerint a 95-100 tonna teherbírású gépekből kevesebb, a kisebbekből több száll majd le a váti reptéren, de az eddig elvégzett hatástanulmányok szerint a zajterhelés kisebb lesz, mint amennyi most a 86-os forgalma miatt éri a települést.  

Németh Tamás ügyvezető azt is elmondta, a média szerint eldózerolandó porpáci Dózsa György utca lakóit egyenként megkeresték. Az utcában 23 családi ház áll, két család nem költözne el, ha megépül a reptér, a többiek úgy nyilatkoztak, később döntenek. 

A Sia-Port Kft. mindenesetre felajánlotta, hogy új házat épít azoknak, akik el akarnak költözni a reptér közvetlen közelében lévő utcából, s ez megfelel a helyi testület döntésének. 

Támogatta a beruházás megvalósulását dr. Nemény András,  a város költségvetési és szakmai bizottsága elnöke, mondván, Szombathely ügye is a váti reptér. 

Dr. Prugberger Emil, az egészségügyi bizottságának elnöke úgy vélte, hogy mivel a tervezett reptér munkahelyeket teremt, közvetett módon  hozzájárul az életminőség javításához, az egészségesebb élethez is. Hozzátette, a repülőgépek által felhasznált kerozin kifejezetten barátságos anyag. 

A Levegő Munkacsoport sajtóközleményt jutatott el szerkesztőségünbe. "A Levegő Munkacsoport a napokban rendezett lakossági fórumon felhívta a figyelmet, hogy a létesítmény megvalósítása esetén óriási levegő- és zajszennyezés éri a térségben élő embereket. A ma még megbecsülhetetlen forgalomnövekedés (beleértve a repteret kiszolgáló kamionokat) ellehetetlenítheti a térségben lakók életét. A repülőgépek a földön is komoly légszennyezést okoznak, a kibocsátott szénhidrogének és szén-monoxid mennyiségének akár 90 százaléka is akkor keletkezik, mikor a járművek a repülőtéren állnak vagy gurulnak. A fel- és leszálláskor főként nitrogén-oxidok, kén-dioxid, illékony szerves vegyületek és szálló por keletkezik. A kutatások azt bizonyítják, hogy a repülőterek környékén élők körében lényegesen nagyobb szívbetegségek és a rákos megbetegedések aránya, mint egyéb helyeken, és a gyermekhalandóság is megnövekszik."

A Levegő Munkacsoport megkereste a Nyugat-Dunátúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget és az Őrségi Nemzeti Parkot, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy környezetvédelmi engedélyezési eljárás nem indult a váti reptér ügyében, és a nemzeti parkot sem keresték meg.

A közlemény kiemeli: Vát polgármestere nem engedélyezte, hogy a civilek által szervezett lakossági fórumot a község művelődési házában tartsák. A tiltás miatt a szomszédos Nemesbődön tartott fórumon a Levegő Munkacsoport figyelmeztette a lakosokat, hogy a tervezett repülőtéren a világ legnagyobb teherszállító gépei is landolhatnak.

Közép-Európa egyik legjelentősebb tervezett kereskedelmi és légi beruházásáról az önkormányzatok és a lakosság eddig semmilyen érdemi tájékoztatást nem kaptak. Nem láttak megvalósíthatósági tanulmányokat, költség-haszon elemzéseket, környezetvédelmi elemzéseket. Ilyen körülmények között nem is várható el néhány laikus képviselőtől és polgármestertől, hogy felelősen döntsenek, és választóik hosszútávú érdekeit képviseljék.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!