Földink, a költő

<b>Bérbaltavár, Nagytilaj, Vasvár </b> - Szülőföldje méltó emléket állít a két esztendeje elhunyt Kossuth-díjas költőnek, Nagy Gáspárnak. Az évfordulóhoz kötődően ismét megszervezik az emlékére életre hívott vers- és prózamondó találkozót, májustól pedig a Vasvári Művelődési Ház az ő nevét viseli majd.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

- Mára az emlékezés, a tisztelet fenntartásának gondolata már önmagát gördíti tovább. Egyre-másra jöttek, jönnek az ötletek, miként is állíthat az utókor méltó emléket Nagy Gáspárnak - kezdi a beszélgetést Gergye Rezső, a Vasvári Művelődési Ház igazgatója. Az emlékezésben a vasvári szervezetek mellett a legfontosabb szerepet az a két vasi kistelepülés játssza, amely egyaránt magáénak vallja Nagy Gáspárt. A költő ugyanis Bérbaltaváron született, de Nagytilajban anyakönyvezték, s az itt élő nagynénjei nevelték, míg szülei Bérbaltaváron éltek. Gyermekkorát is a két község között ingázva töltötte. A családi sír, ahol Nagy Gáspárt is végső nyugalomba helyezték, szintén Nagytilajban van. E kistelepülések célja a vasvári szervezetekkel kiegészülve, hogy felszínre hozzák és tovább örökítsék közös értékeiket. Az emlékezés egyik szép színfoltja az a vers- és prózamondó találkozó, amelyet tavaly első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkel hívott életre a két hegyháti település. Gergye Rezső elmondta: a találkozó célja, hogy a Hegyhát falvaiban minél többen megismerjék Nagy Gáspárt, olvassák műveit, s ez az itt élő emberek szülőföldhöz való ragaszkodását is erősítse. A találkozót idén januárban ismét megszervezik: 17-én Bérbaltaváron több mint 30 vers- és prózamondó áll majd színpadra egyebek mellett egy-egy Nagy Gáspár-művel. A találkozó emellett az emlékezés helyszíne is, az egész napos programnak része a költő sírjának koszorúzása, az összegyűjtött emlékek közös megtekintése. A szervezők úgy vélik, hogy az irodalmi utak egyik fontos állomása lehet majd a közeljövőben a két település, sőt, akár emlékmúzeum is létrejöhet.

A rendezvény a továbbiakban még nagyobb teret követel magának: így a tervek szerint jövőre már egy időben Bérbaltaváron és Nagytilajon is próza és vers kategóriában zajlanak majd a rendezvények, még több előadóval, kísérő programokkal, képzőművészeti pályázatokkal, de irodalmi tábor helyszíne is lesz a két kistelepülés.

A helyi intézmények a tisztelgés egy másik formáját is életre hívták. A kultúra magyar városának méltó szellemi központja a néhány éve átadott Vasvári Művelődési Ház, amely a folyamatos tartalmi és infrastrukturális fejlesztéseket követően hamarosan szellemiségéhez méltó, új nevet kap. A kulturális központ Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő nevét viseli majd.

- A képviselő-testület már több hónapja egyhangúlag foglalt állást abban a kérdésben, amely szerint a Vasi-Hegyhát szülöttje, a 2007-ben elhunyt Kossuth-díjas költő nevét viselje az intézmény - mondta kérdésünkre vála-szolva Kovács Tilda, a kisváros alpolgármestere. Hozzátette: az önkormányzat a képviselők döntését követően felvette a kapcsolatot a költő családjával, akik örömmel fogadták a hegyháti kisváros kezdeményezését, s hozzájárultak a név felvételéhez. Ennek pontos időpontját május 2-ára jelölte ki a város önkormányzata és a család.

- Számunkra nem volt kérdéses, hogy kinek a nevét viselje intézményünk - mondta a művelődési ház igazgatója. Nagy Gáspár személye igazi integráló erő, amely a hegyhátiak kistérségi tudatát, lakóhelyhez való kötődését erősíti. Emellett a vasi irodalmi helyek egy fontos állomása is lehet a költő szülőföldje, a Vasi-Hegyhát kistérsége. Nekünk hegyhátiaknak fontos és folyamatos tennivalót jelent, hogy minél többen megismerjék Nagy Gáspár munkásságát, műveit, s ezeken keresztül a Vasi-Hegyhátot is - hangsúlyozta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!