Tarol a recesszió Vasban

<b>VN</b> - Novemberről decemberre 13,6 százalékkal nőtt az álláskeresők száma Vas megyében, a munkahelyek elveszítésének dinamizmusa, sajnos, országos viszonylatban is kimagasló. A munkaügyi kirendeltség a közeljövőben még legalább további 6-7 csoportos leépítésre, és 1400 új munkanélkülire számít.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A munkaügyi szervezet tájékoztatása szerint országos szinten 2008. októberéhez képest novemberre 5 százalékkal nőtt a regisztrált álláskeresők száma, ugyanez az adat a Nyugat-Dunántúl átlagában 11,5, Vas megyére számítva pedig 9,4 százalék. (Győr-Moson-Sopron megyében 18,6, Zala megyében 8,4 százalék.) 

A folyamat az év utolsó hónapjában sem állt le: míg novemberben Vas megyében 7435 regisztrált álláskeresőt tartott nyilván a munkaügyi szervezet, december végén már 8449-et, s ez bizony már újabb 13,6 százalékos növekedést jelent. Mint érdeklődésünkre dr. Kovács Péter, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szakmai igazgatóhelyettese elárulta: ebben az időszakban országos viszonylatban  éppenséggel Vas megyét megelőzve  Győr-Moson-Sopron megyében volt a legdinamikusabb a regisztrált álláskeresők számának növekedése. (Szintén beszédes adat, hogy a régióban tavaly bejelentett 34 csoportos leépítés közül 16 az utolsó negyedévben érkezett be a munkaügyi szervezethez.)

Dr. Kovács Péter szerint a tendencia a jövőben sem változik, sőt! Legalábbis erre utal, hogy  a munkaügyi szervezet hét vasi kirendeltségén csak az idei első hivatali napon, január 5-én 240 új ügyfél jelent meg.A válság lassan mindenhova begyűrűzik Fotó: Horváth Csaba

Visszatérve  a múlt év végéhez: a szakembertől megtudtuk, hogy az újonnan regisztráltak többsége a jármű- és a gépipar területéről érkezett, de a könnyű- és az építőipari cégeknél is voltak elbocsátások. A múlt év végi elbocsátások legerőteljeseben a szakképzetlen dolgozókat sújtották: a régióban közülük októberben 12183-an, novemberben 12957-en december végén pedig már 14500-an voltak munka nélkül. Az ötven év felettiek elbocsátási dinamizmusa szintén emelkedett, a  diplomával rendelkező regisztrált álláskeresők száma viszont október óta alig valamennyit. 

És akkor a múlt után a jövőről. Nos, dr. Kovács Péter szerint  mint arról fent egyszer már szóltunk  újabb elbocsátások várhatók, s a munkaügyi szervezet   a közeljövőben a régióban körülbelül 1400 főt érintően 6-7 csoportos leépíttéssel számol. 

Azzal azonban mindenki tisztában van, hogy az  élet akár hetek, napok  alatt is felülírhatja eme várakozást. Ami ennél biztosabbnak tűnik, hogy az elbocsátások zöme továbbra is főként a gépiparban várható, amely ágazat megyénkben a KSH adatai szerint 2007-ben 14223 dolgozónak adott munkát. Munkahelyek ezrei kerülhetnek tehát veszélybe, dr. Kovács Péter ezért is tarja fontosnak, hogy a vállalkozások folyamatosan informálódjanak a recesszió hatásainak tompítására szolgáló pályázatokról. 

Simon Gábor, a szaktárca államtitkára ezekről szólva amúgy éppen a minap jelentette be, hogy a  Szociális és Munkaügyi Minisztérium mintegy 100 milliárd forintot mozdít meg, a munkahely-megőrzésre rendelkezésre álló 16,7 milliárd forintra például már január 10-től lehet pályázni. Ennek az összegnek a segítségével mintegy 20-25 ezer munkahely megőrzése a cél. A munkahely-teremtés kapcsán 2,25 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások február 2-tól. Ezzel mintegy 2400 új munkahely létrehozását célozták meg. 

Kapcsolódó dossziénk: 

A válság helyben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!