Tizennégyemeletes: hideg napok

<b>Szombathely</b> - Ősz óta alig emelkedik a hőmérő higanyszála tizennyolc fok fölé a Petőfi Sándor utcai tizennégyemeletes ház távfűtéses lakásaiban és a melegvízzel is gondok vannak. A lakók fagyoskodnak, a szolgáltató szerint ismert előttük a probléma, ám túl drága lenne a légbefúvásos rendszert radiátoros fűtésre cserélni.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Egy házbeli hölgy elmondta: decemberben, 23. és 29. között meleg víz sem volt, gázon kellett melegíteniük a családoknak  a főzéshez, tisztálkodáshoz valót  legalábbis a nyolcadiktól lefelé.  A  hölgy azt fontolgatja, hogy az ünnepekben eltelefonált pénzéről igazolást kér, és behajtja a távhőszolgáltatón. 

A diszpécser egyébként nagyon udvarias volt vele: tájékoztatta, hogy a számítógép szerint 55 fokos vizet indítottak a házhoz. A lakó nem érti, hogy lett ebből az ő csapjáig 32 fok? A panaszos hozzátette: néhány éve a saját költségén építtetett be új műanyag nyílászárókat, és most mégis az egész ünnepet végig kellett fagyoskodnia.

 A lakótársak körében elterjedt az a hír, hogy a nyolcvannégy lakásos házat egy új, távolabbi hőközpontra kapcsolták át, s emiatt nem elég meleg az ide érkező víz. Ráadásul az épületben Magyarországon szinte egyedülálló hőlégbefúvásos módszerrel fűtenek, azaz a meleg levegőt egy villanymotor fújja be és keringeti a helyiségekben. Ha viszont nem elég magas a levegő hőfoka, a keringés miatt inkább csökken a hőérzet, mintha csak egy ventilátor működne a szobában. 



Többen is fagyoskodtak az ünnepek alatt a tizennégyemeletes lakásaiban  Fotó: Benkő Sándor

Az 1970-ben épült magas házban sok idős ember lakik. A hetediken lakó N. Imréné úgy fogalmaz: ő az első beköltözők között volt, s eddig nem is volt semmi probléma, ám az idén már az első hidegeknél majdnem megfagytunk. Az ötven négyzetméteres lakások fűtési díja már most eléri a havi  25 ezer forintot, s még előttünk van az áremelés. Ilyen díjak mellett nem engedhetik meg maguknak, hogy még hősugárzót is bekapcsoljanak. 

Egy másik hölgy a ventilátorok karbantartását hiányolja, szerinte a háznak nincs gazdája.  Egy férfi  a digitális hőmérőt is készséggel megmutatja: déli tizenkettőig 15,3 fokra sikerült feltornázni a hőmérsékletet a kedvezőbb fekvésű szobában. Nem hibáztatják a fűtési rendszert, csak úgy vélik, ennek a működtetéséhez lényegesen magasabb hőmérsékletű vízre lenne szükség. 

Gergácz Tamás, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. főmérnöke számára nem ismeretlen az épület problémája. Azt mondja, két évvel ezelőtt a közös képviselő kérésére átállították a hőközpontnál, hogy a ház az időjáráshoz rugalmasan alkalmazkodó hőmérsékletű vizet kapjon a korábbi folyamatosan magas hőfokú helyett. 

Ezt bármikor szívesen újra átállítják, ha azt a lakóközösség egységesen kéri. A több hő adása azonban nem  lehet megoldás, hiszen akkor többet kell majd fizetniük a lakóknak. Hozzáteszi: a tulajdonosok dolga lenne, hogy a lakásukban levő ventilátor-szűrőt kitisztítsák, ezzel javítható lenne a fűtés hatékonysága. 

Az, hogy  a kazánházat új helyen üzemeltetik, igaz, ám ez  nem befolyásolja a rendszer működését, hiszen a szomszédos épületekből nem érkezik panasz. A legjobb megoldás a pazarló, és nehézkesen működő légbefúvásos rendszer megszüntetése lenne. A radiátoros fűtésre való áttérés mellett a teljes lakóközösségnek kellene döntenie, amire a magas költségek és fűtőtest nélkül is  szűk helyiségek miatt aligha van esély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!