Többezer kátyú az utakon: toldás-foltozás nem megoldás

<b>VN</b> - Az elmúlt napok enyhe időjárása, a sok eső, a nappali fölmelegedés és az éjszakai fagy kedvez az úthibák kialakulásának. Az országban naponta százszámra keletkeznek új kátyúk az utakon.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Magyar Közút tájékoztatása szerint a 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton november elején mintegy 20 ezer betömetlen kátyú volt az utakon. 

Azóta 15 ezer tonna meleg és hideg aszfalt felhasználásával az időközben keletkezettekkel együtt összesen 50 ezer kátyút szüntettek meg, de így is csaknem 30 ezer betömetlen kátyú várt sorára, és naponta százszámra keletkeznek az újabb és újabb úthibák. 

A társaság ilyenkor hideg kátyúzást alkalmaz,  ez lényegesen kevésbé tartós, mint a meleg aszfalttal történő szakszerű kátyúzás. Tartósan kedvezőtlen időjárás esetén előfordul, hogy egy-egy kátyú ugyanazon a télen többször is kipereg, újra és újra be kell tömni. 



Különösen igaz ez azokon az utakon, amelyeken nagy tehergépjárművek közlekednek, mert az ezek nyomán keletkező rezgések és repedések mindig újabb támadási felületet adnak a víznek és a fagynak. A kátyúk maradandó megszüntetése így csak kedvező időjárásban, várhatóan május végére állítható helyre.

Vas megyében különösen kritikus a helyzet a 8-as számú főúton Vasvár és Körmend között, valamint a 86-os főúton.


.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!