A fejlesztések éve Sárváron

<b>Sárvár </b> - A városi önkormányzat az idén mintegy 5 milliárd forintból gazdálkodik. A pénzügyi egyensúly megteremtése érdekében szükségessé válhat hitel igénybevétele.

Erős D. Zoltán

A sárvári önkormányzat az idén 4 milliárd 964 millió forint bevétellel számol, ami 340 millió forinttal marad el az előző évi bevételtől. A tavalyi költségvetés azonban tartalmazta a céltartalékként kezelt 1,2 milliárd forint összegű kötvénykibocsátásból származó bevételt is. Ezt figyelembe véve a város az idén 860 millió forinttal több forrásból gazdálkodhat, ez a plusz azonban teljes egészében a támogatott beruházások pályázati bevételeiből adódik. A tervezett kiadások mintegy 91 millió forinttal haladják meg a bevételeket, amit hitelből kívánnak fedezni.

Az önkormányzat összbevételein belül a saját működési és intézményi bevételek a várakozások szerint minimális mértékben, mintegy 1 százalékkal növekednek 2008-hoz képest. A központi források mellett a költségvetés meghatározó elemét jelentik a helyi adók. Az ebből származó bevételek mintegy hatodát teszik ki az összbevételeknek. A költségvetés összeállítói az elmúlt évi tapasztalatok, valamint a tavalyi teljesítés alapján 4 százalékos forráscsökkenéssel számolnak. Ez jórészt annak a következménye, hogy az elhúzódó pénzügyi válság, a fejlesztések és a kereslet visszaesése miatt a tavalyi 800 millió forinthoz képest 40 millióval kevesebb lehet az iparűzési adóból származó bevétel.

A kommunális és a gépjárműadót az elmúlt évi szinten tervezték. Az előbbiből 20, az utóbbiból 110 millió forint az előirányzat. Az új szálláshelyek belépése, valamint az idegenforgalmi adó tarifájának emelése miatt 7 millió forint pluszbevételt várnak, ami azonban az ehhez kapcsolódó állami támogatással együtt összesen 21 milliós töbletet eredményezhet. Az idegenforgalmi adó bevételi elő-irányzata 60 millió forint, ami így 180 milliót ér majd. A helyben maradó személyi jövedelemadó 13,7 százalékkal, 204 millió forintra emelkedett. Ez a növekedés azonban az adóerő-képesség javulását is eredményezte, ami miatt mintegy 8 millió forintot elvonnak a növekményből. A város az idén mintegy 1 milliárd 320 millió forint - népességszámhoz és feladatmutatóhoz kötött - központi normatív hozzájárulást kap. Ez mintegy 1,5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Ehhez jön még 36 millió forint kötött felhasználású normatív támogatás, ami 15 százalékkal több a tavalyinál.

A város az idén 3 milliárd 584 millió forintot költ működtetésre, amiből mintegy 2,3 milliárd forintot tesznek ki a személyi juttatások és a munkáltatót terhelő járulékok. A dologi kiadásokra 1 milliárd 84 millió forint áll rendelkezésre. Ingatlanok értékesítéséből, bérbeadásából, pénzügyi befektetésekből 132 millió forint bevétellel számol az idén a város. A fejlesztési és felújítási előriányzat csaknem 1,5 milliárd forint, ebből több mint 1 milliárd forint a felújítási, s mintegy 95 millió a beruházási előirányzat. Korábban felvett hitelek törlesztésére, valamint kamatainak megfizetésére 2009-ben mintegy 120 millió forintot költ a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!