Áradnak a folyók

<b>Megyei körkép </b> - Az esőzések és az olvadás miatt jelentősen megemelkedett a folyók, patakok vízszintje. Több helyütt is első fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. A Rába Szentgotthárdnál 324, Körmendnél pedig közel 380 centinél tetőzött

Bajdó Bettina

A Rába vízgyűjtő terüle-tén vasárnap átlagosan 10-12 milliméter eső esett - adta hí-rül a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A déli területeken ennél több csapadékot mértek: a Zala folyó vízgyűj-tő területén hétfő reggelig átlagban 18-20 milliméter csapadék hullott, a Mura vízgyűjtő magyar területén pedig 15 milliméter.

- A vasárnap lehullott csapadék és a területen lévő hó mennyisége együttesen gyors, intenzív áradást okozott a Rába folyón - tudtuk meg Gál Róberttől, az igazgatóság vízkár-elhárítási osztályvezetőjétől. - Szentgotthárdnál vasárnap öt órakor el- ső fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni, az árhullám éjfél körül tetőzött 324 centiméterrel. Ezen a szakaszon már elkezdődött az apadás, hétfő reggel hat órára 250 centiméterre csökkent a víz szintje, ezért az árvízvédelmi fokozat is megszűnt. Az árhullám tegnap reggel Körmend felé tartott, ezen a szakaszon még mindig első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A tetőzés a kora délutáni órákban 380 centiméter körül várható. Itt előfordulhat, hogy másodfokú készültséget kell elrendelni. A szakemberek folyamatosan dolgoznak, a zsilipeket lezárták, és szivattyúzzák a vizet.

A csapadék és a hóolva- dás miatt a Murán is jelentősen megemelkedett a vízszint, vasárnap óta a folyó Letenyénél árad. Tegnap a vízszintmérő 313 centimétert mutatott, ezért a késő déIutáni óráktól már itt is első fokú árvízvédelmi készültségre kellett számítani.

A vasárnapi esőzések nem csak megyénkben okoztak gondot, a Zala felső részén (Zalaegerszeg, Zalalövő) is kisebb árhullámok alakultak ki, melyek hétfő reggelre apadásnak indultak. A folyó alsóbb szakaszain még áradás van, de árvízvédelmi készültség elrendelésére valószínű, hogy itt nem kerül sor.

Az igazgatóság folyama-tos vízkár-elhárítási ügyeletet tart. A gátőrök és a műszaki szakemberek a területükön állandó, fokozott figyelőszolgálatot tartanak, és folyamatos bejárást végeznek. Emellett az igazgatóság szakemberei az árvízvédekezési mun- kálatok előkészítését is folyamatosan végzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!