Árvízveszély a Rába vasi szakaszán

<b>VN</b> - Tegnap délután zsilipet zártak le, szivattyúztak a vízügyi szakemberek Szentgotthárdnál. Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rábán.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Szentgotthárdnál vasárnap délután öt órakor már elérte a  295 centiméter magasságot, Körmenden pedig este nyolckor a 278 centiméteres magasságot a Rába vízszintje, ezért rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

Szentgotthárdnál ezért lezárták a zsilepet, Körmendnél pedig hozzákezdtek a Büdös patak vizének átszivattyúzásához a hullámtérbe.

A Rába  vízszintje Sárvárnál már nem volt  túl magas, és Gyöngyös, valamint a Répce szintje sem közelítette meg a kritikus mértéket. 

A rendkívül magas vízszint az elmúlt napok esői és az olvadások miatt alakult ki. Hétfőre nem várható eső, de kedre tíz milliméter feletti csapadékra számítanak a szakemberek, ami újabb árhullámot jelenthet. 

Jó hír viszont, hogy a meteorológusok szerint visszatér a téli hideg, így további jelentős olvadásra nem kell számítani a Rába ausztriai vízgyűjtő területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!