Gyorsabban szeretnének a helyszínre érni a vasi tűzoltók

<b>Szombathely</b> - Tizenöt percen belül szeretnének a balesetek és tűzesetek helyszínére megérkezni a Vas megyei tűzoltók, de ez a megyében még nem mindenütt lehetséges.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ezt hangoztatta évértékelő sajtótájékoztatóján csütörtökön Palkó Imre ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője Szombathelyen.

Vas megyében jelenleg három önkormányzati és négy köztestületi tűzoltóság működik. Szeretnék, ha ez a lefedettség még jobb lenne, és ha bajba jut valaki, akkor tizenöt percen belül megérkezzen hozzá a segítség - mondta.

Hozzáfűzte: ehhez ebben az évben Celldömölkön is létre kell hozni egy köztestületi tűzoltóságot, javítani kell a lefedettséget az Őrségben, főleg a nehezen megközelíthető kistelepülések miatt.

Szentgotthárdon jelenleg az Opel-gyár területén szolgál a körmendi tűzoltóság egyik raja, mert ha Körmendről kellene kivonulni Felsőszölnök térségébe, 50-60 kilométer távolságra, az csaknem egy órát venne igénybe - mondta.

Palkó Imre ismertetése szerint 2008-ban a vasi tűzoltók munkájának nagyobb részét továbbra is a baleseteknél nyújtott műszaki mentések tették ki, de akadt munkájuk bőven a szélsőséges időjárási viszonyok miatt bekövetkezett eseményeknél, például a hóban elakadt járművek mentése során vagy az erős szél miatti fakidőléseknél.

Az ezredes az MTI kérdésére elmondta: szervezetüknek jelenleg nincsenek létszámgondjai, bár jelentős a fluktuáció. Ezért nagy gondot kell fordítani a folyamatos képzésre. 

A hivatásos tűzoltók létszáma elegendő a megyében, de komoly erőtartalékok vannak még az önkéntes tűzoltó egyesületekben. Hosszú távon azt szeretnék elérni, hogy Ausztriához vagy Németországhoz hasonlóan szinte minden településen működjön önkéntes tűzoltó egyesület.

Forrás: mti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!