Korrigálta magát a szaktárca a LuK Savaria Kft. ügyében

<b>Szombathely </b> - Az LuK Savaria Kft. vezetői szerencsére nem legyintettek, amikor kidertült: egy korábbi projekt miatt nem pályázhatnak munkahelymegtartó támogatásra. A szaktárca, ha nem is az ő kérésükre, de már módosította a kiírást.

Kiss Tamás

A többi autóipari beszállítóval együtt a tavalyi év utolsó hónapjaiban a korábban folyamatosan fejlesztő LuK Savaria Kft.-t is elérte a válság. Beszédes adat: a cég éves termelése 2008 végére a tervezett érték 80 százalékára esett vissza, méghozzá úgy, hogy az első fél évben még terven felül teljesített a vállalat. Michael Reinig ügyvezető érdeklődésünkre elárulta: a vevői rendelések alapján az idei év első felére még ennél is alacsonyabb értéket várnak.

- Az idei terveket már eleve pesszimistán számoltuk, a jelenlegi adatok azonban azokhoz képest is további 20 százalékos csökkenést mutatnak. Jönnek a hírek, hogy a vevőink mikor, hány napra állnak le. Általában négynapos munkahéttel dolgoznak, de olyan partnerünk is akad, ahol a szabadnapok száma meghaladja a munkanapokét - közölte az ügyvezető, hozzátéve: az LuK Savaria Kft. eddig (a túlórák és a kölcsönmunkaerő leépítésével) a saját dolgozókat érintő megszorítások nélkül is képes volt igazodni a csökkenő piaci igényekhez, az ismert előrejel-zések azonban ezt nem teszik lehetővé. Ami viszont a munkatársak számára biztató lehet: a válság okozta átmeneti időszakot a cég továbbra sem a dolgozók elbocsátásával igyekszik átvészelni.

Mert nézzük csak: a kiútkeresés részeként az LuK az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által kiírt pályázatokat is átböngészte, s örömmel látta, hogy a foglalkoztatottság megőrzésének támogatására szolgáló egyik kiírást mintha egyenesen a cégre találták volna ki.

(A pályázók itt bértámogatást kaphatnak a munkavállalót érintő intézkedések kedvezőtlen hatásának csökkentésére, melynek keretében a munkában nem töltött időre kifizetett bér és járulékai maximum 80 százalékára lehet támogatást igényelni.)

A pályázatot tovább olvasva viszont kiderült, hogy átfedés van egy korábbi támogatás és a mostani kiírás között. És valóban: mint arról lapunk is beszámolt, az LuK Savaria Kft. és a Gazdasági Minisztérium között még 2006. április 3-án egyedi kormánydöntés alapján jött létre támogatási szerződés, melynek megvalósítási időszaka a 2005. március 5-étől 2008. április 30. közötti időszak volt. A szerződésben az LuK 30,6 millió euró beruházást tervezett, s a 2005. februári 700 fős át-laglétszámon felül további 206 fő foglalkoztatását vállalta.

A probléma tisztázására a cég felvette a kapcsolatot az Országgyűlésben is ott ülő dr. Ipkovich György szombathelyi polgármesterrel, majd némi várakozás után dr. Székely Judittal, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkárával is. Kérelmében a cég leírta, hogy a vállalt jóval nagyobb, 1200 fő körüli létszámmal dolgozik, illetve arról is szólt, hogy a 2004 végétől 2008 végéig tartó időszakban beruházásainak bruttó értéke 70 millió euróval nőtt, tehát jóval meghaladta a támogatási szerződésben rögzített értéket.

A helyzet tisztázásakor kiderült, hogy - mint arról a vállalat aztán tájékoztatást kapott - a minisztérium még az LuK kérelmének megérkezése előtt felülvizsgálta a pályázatot, s a módosított kiírás szerint az LuK is jogosult a pályázaton való részvételre.

- Tanulmányozzuk, hogy a pályázat milyen lehetőségeket rejt számunkra, célunk ugyanis továbbra is egyértelműen a munkahelyek megtartása közölte - Michael Reinig, hozzátéve: az LuK bühli, központi gyáránál sem voltak elbocsátások, ott is inkább a rövidített munkaidő bevezetése felé mentek el. Bár Michael Reinig nem akart a dolgok elébe menni, ezzel együtt borítékolható, hogy ez Szombathelyen sem lesz másként.

Kapcsolódó dossziénk: 

A válság helyben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!