Közgyűlés: 96 millió színészlakásokra, visszahozott kedvezmény

<b>Szombathely</b> - Önálló járóbeteg-ellátás, távhődíjemelés, színészlakások kérdése: érdekes és fontos ügyek szerepeltek a szünet nélküli pénteki városi közgyűlésen.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az új többség  visszavitte a közgyűlés elé  az iparűzési adó mentességének eltörlésének rendeletét.  (Szombathelyen megszűnt az a kedvezmény, hogy a 2,5 millió forint bevételt el nem érő vállalkozók mentesülnek az iparűzési adó fizetése alól. Emiatt tavaly mintegy hatezer, kisvállalkozó  89 millió forint helyi adót fizetett). 

Ezután nem kis vita következett. A szocialisták megújult külsejű frakcióvezetője dr. Nemény András - bajuszt, szakállt növesztette a téli szünet alatt - azzal érvelt, hogy havi ezerkétszáz forint, azaz két doboz cigaretta,  két belvárosi kávéházi fekete ára a tét, miközben a városnak minden forint bevételre szüksége van.  Az új többséget nem hatották meg az érvek, a város 2009-től visszaállítja a fenti  kedvezményt. 

Örökzöld téma a város és a megye megromlott kapcsolata kórház-ügyben. A  teleregény újabb folytatásaként a közgyűlés megszavazta, hogy a polgármester és dr. Prugberger Emil, egészségügyi bizottsági elnök kezdjen tárgyalásokat egy önálló szombathelyi járóbeteg-ellátás kialakítására. A voksolást megelőző vitában Majthényi László,  a megyei közgyűlés alelnöke is felszólalt.  Két éve egy fillérrel nem támogatja a város a kórházat, eközben a megye egymilliárdot áldozott az intézményre. A  tavalyi büdzsé  milliárdos hiányához  a város további félmilliárdot  nyugodtan hozzáírhat.

A közgyűlés második fele leginkább a színházról szólt. Előbb a tervpályázat első fordulója kapcsán tapasztalt hiányérzetéről beszélt Sági József, a kulturális bizottság elnöke, akivel  bevallása  szerint   ezúttal egy húron pendült a polgármester, amikor azt mondta: jobban szeretett volna látni a tervek között egy színházszerű építményt. 

Az elöljáró szerint a 10 milliárdos álmok szertefoszlottak, szakaszos megvalósításra, 4-6-8 milliárdos beruházásra van reális esély. A mikor lesz erre pénz felvetésre a sportcsarnok példáját emlegette: az Aréna Savaria tervei jóval korábban elkészültek, mintahogyan sikerült az építéshez szükséges forrást előteremteni.

Szintén a színházhoz kapcsolódott az egyik előterjesztés: az Agora-pályázat beadásának egy mellékszála: dönteni kellett arról, milyen közösségi terek szűnnek meg Szombathelyen. Némi zavar támadt a közgyűlésben majd az ötperces szünet után rendeződtek a sorok. 

Az MMIK finanszírozásból a város 2012-ben kivonul, illetve, ha az Agora-pályázat keretében megújul a HEMO, akkor oda a Gyerekek Háza és a Sportház funkciói részben, míg a Művészetek Háza vonatkozásában teljesen áthelyeződnek.  Újra elfogadták a képviselők a távhődíj emelését. Február 1. a hatályba lépés időpontja 



A Gagarin utcai villa, ahol Jordán Tamás lakik Fotó: Szendi Péter

Ugyan nem volt napirendi pont, de mégis elemezték a képviselők a bérlakások helyzetét.  Elhangzott: a tavaly januárban jelentősen megemelt lakbérekből befolyt pénzből két bérlakást újított fel a Szova Zrt. Mindkettő a színházhoz kapcsolódó épület: az egyik a Gagarin utca 29. számú villa, ahol Jordán Tamás lakik, a másik pedig a Hunyadi utcai MOP-házban kialakított színészlakás. 

Az előbbi, műemléki épület renoválásának első üteme 69 millióba, a MOP-ház felújítása pedig 27 millió forintba került. 

A   városban 104 bérlakás áll üresen, a Szova Zrt. nem újította fel őket, mivel 96 millió forint elköltött a két  ingatlanra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!