Közmunkásokból faragna ápolókat a kormány

<b>Budapest</b> - Több mint négyezres ápolónő hiány van az országban, amit a kormány munkanélküliek átképzésével kíván megoldani. A megyei kórház tizenöt ápoló foglalkoztatására adott be előzetes igényt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Több mint négyezres ápolóhiány van az ország kórházaiban, s ezt a minisztérium úgy oldaná meg, hogy áprilistól közmunkásokat foglalkoztatna az intézményekben. A minisztérium javaslata  alapján áprilistól decemberig 800 munka nélkül lévő közmunkás kezdhetné el ténykedését az egészségügyben. A közmunkások először egy általános felkészítésben vennének részt, amelynek eredményes elvégzése után kórházban dolgozhatnának,  igaz, a tervek szerint egyelőre felügyelet mellett. A felkészülés és oktatás két évig tartana, s a kormány szerint a közmunkások képzésével két minőségi munkaerőhöz juthatnának az intézmények. Emellett még egy érv szól a közmunka-program mellett:  a kórházak is jól járnának, mivel nem nekik kellene  fizetniük az évente több millió forintra rúgó képzési költséget.  A kórházaknak január végéig kellett jelezniük munkaerőigényüket, februárban összesítik a munkaügyi központok által nyilvántartott jelentkezőket, ezután pedig a szakmai szűrés következik. A közmunkások áprilistól állhatnának munkába. 

A Markusovszky kórház tizenöt ápoló foglalkoztatására adott be előzetes igényt - tudtuk meg Molnár Erzsébet ápolási igazgatótól. Hozzátette: a szaktárca egyelőre még csak az igényeket méri fel, ezért pontosan nem tudják, mi lesz a pályázati kiírásban. Január végéig ápolói, apolási asszisztensi, adminisztrátori és fizikai kisegítői munkakörökre lehetett előzetes igényt bejelenteni. 

A kórház több osztályán, például az általános sebészeten, az onkológián, az intenzíven, a baleseti sebészeten vagy a neurológián is van ápolóhiány  folytatta az ápolási igazgató , ezért minket csak az ápolói képzés érdekel. Első körben tizenöt álláshelyet jelöltünk meg. Szombathelyen az egyik iskolával közreműködve érettségire épülő szakképzés folyik  költségtérítéses formában. Jelenleg 35-en tanulnak ebben a képzési formában. A kórházunk évről évre sokat áldoz arra, hogy érettségizett munkavállalóink szakképesítést szerezzenek. Jó lenne, ha a közmunka-programra szánt pénzt erre is fordíthatnánk. 

Az igazgató hangsúlyozta: a kórházban szakápolói hiány van, ezt pedig a közmunkaprogram nem tudja pótolni. A saját költségükön ugyan taníttatnak ki ápolókat, ez a létszám viszont csak arra elég, hogy pótolja a nyugdíjaba vonulók és a gyermeket vállalók megüresedett helyeit. A kórházban 2007-ben volt egy leépítés, akkor több dolgozót is elküldtek, s a zrt-vé váláskor is körülbelül negyvenen döntöttek úgy, hogy nem írják alá a szerződést. Ezeket a helyeket pedig fiatal munkaerő hiányában nehéz pótolni. Az igazgató azt azonban hozzátette, hogy működési gondokat nem okoz az ápoló, szakápoló hiány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!