Kritikus helyzetbe kerültek a patikák

<b>Megyei körkép</b> - Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a patikák: évek óta kevesebb a hasznuk, nőnek a tartozásaik a beszállítók felé, a forint romlása miatt drágábbak az import gyógyszerek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Schmidt József, a Vas Megyei Gyógyszerészkamara elnöke elmondta, a patikáknak egyre kevesebb a hasznuk a gyógyszereken. 

2006-ban 66,5 milliárd forint volt a nyereség, ez 2008-ra  54-55 millió forintra csökkent. A pirulák ára gyorsan változik, ezért nem raktároznak belőle a patikák. Így egyre többször fordul elő, hogy várni kell a vásárlóknak a gyógyszerekre. Ez  a hiányköltségek növekedése mellett  bizalmi és ellátás-minőségi problémákat is felvet. 

A gyógyszerész hozzátette, a forint romlását is megérzik majd a patikák, kaptak már leveleket a beszállítóktól, hogy drágulnak a szerek.

Az elmúlt időszakban új gyógyszertáraknak több mint 80 százaléka olyan helyen nyílt meg, ahol korábban már legalább öt  patika működött. Így nem meglepő, ha sorban mennek tönkre.

A megyében tavaly 11 közforgalmú gyógyszertárat nyitottak, egyet pedig bezártak. Schmidt József  szerint nehéz helyzetben vannak a patikák, főként azok, melyek Szombathely külvárosi részében nyíltak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!