Mi vagyunk a leggyengébb antilopok, és jön felénk az oroszlán

<b>Sopron</b> - Akkor erősödik a forint, ha lesz gazdasági kibontakozás. Ha nem lesz, még tovább gyengül. Járai Zsigmond bevallotta: nem tudja, mi lesz a világ pénzügyi rendszerével, amely eltávolodott a világgazdaságtól. Ez vezetett válsághoz.

Szenkovits Péter

Hetven millió dollár értékpapír kering a világon, hétszáz trillió dollár üzletet kötöttek rá... Nem tudom, mi lesz a világ pénzügyi rendszerével; ez a világgazdasági rend nem tartható fenn. S hogy mikor lesz természetbarátibb, harmonikusabb világrend, normális élet? Ez messze túl van azon, amíg én ellátok... 

A honi gazdaság működésének elősegítése, munkahelyek teremtése, a befektetési bizalom megszerzése, az állami és a gazdasági kiadások csökkentése; egyebek között ezeket szorgalmazta a Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni közgazdász klubjában Járai Zsigmond volt jegybankelnök, tőzsdeelnök, expénzügyminiszter, aki jelenleg a CIG Közép-európai Biztosító felügyelőbizottságának elnöke.

A mai válságkezelés legfőbb stratégiájának azt nevezte, hogy meg kell menteni a bankokat. Mert ha azok összedőlnek, akkor összeomlik a hitelfelvétel, tönkremennek a háztartások. 

A válság egyik leggyengébb láncszemének Magyarországot nevezte meg. 2002-től rossz gazdaságpolitikát folytatott az ország. A huszonhét uniós tagállam közül itt a legmélyebb a válság. Okként főként a felkészületlenséget nevezte meg, illetve megjegyezte: Amit tesz a kormány, azt jobban tenné, ha nem tenné; többre mennénk. Tovább veszítjük el a bizalmat. 

Emlékeztetett arra, hogy az ország 1976-ban vette föl az első hosszúlejáratú hitelt... Tavaly ősszel az unió megállapította, hogy a szakadék szélén álltok, merthogy fizetésképtelenné váltunk; a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultunk, ahonnan segélycsomagot  hitelcsomagot  kaptunk. S hogy azt mire használjuk? Egyéves lélegzetvételhez  cigarettaszünethez  jutott a magyar gazdaság, mindezzel együtt folyamatos fizetésképtelenség állapotában vagyunk. Megmenekült ugyan a gazdaság, de nem jutottunk sehová. Fél év múlva is ugyanott leszünk, ahol ma vagyunk. A hitel lejártakor majd megyünk a következő hitelért. Nem győzőm hangsúlyozni: a magyar vállalkozásokat kell versenyképessé tenni. De az, hogy a kormány fölteszi a kezét azzal, hogy nem lehet cselekedni, nincs mozgástér; ilyen nincs! Kötelessége lenne megtenni azt, amit kell!



Járai Zsigmond: Megmenekült a gazdaság, de nem jutottunk sehová Fotó: A szerző felvétele

Min lehetne mégis javítani? Van mindig piac, ha szűkül is. Aki versenyképesebb, annak van esélye. A legtehetetlenebb esik vissza... Mi vagyunk a leggyengébb antilopok, s jön felénk az oroszlán. De nem kellene ebbe belenyugodni. Jó kormányra lenne szükség, meg kell szüntetni az intézményi gyengeségeket, ne essenek szét az apparátusok, ne legyen kapkodás, fejetlenség. Az adórendszer  nálunk mesze a legmagasabb az adóterhelés  gyökeres átalakítására lenne szükség: drasztikus adócsökkentésre. Ezt egy hét alatt meg lehetne csinálni.Körülbelül ötven százalékkal kellene csökkenteni az állami kiadásokat is. 20-25 százalékkal többe kerülnek az állami beruházások hazánkban, mint másutt... Vissza kellen szorítani a korrupciót!

Járai Zsigmond arra a felvetésre, hogy szerinte egy év múlva hány forint lesz az euro? ekként felelt: Az a benyomásom, hogy a piac egyre gyengébben árazná be. A forintpolitika kapcsán is azt hangsúlyozta: át kell alakítani a gazdaságpolitikát, versenyképessé kell tenni a gazdaságot. De nem csinálunk semmit. Ha egy ország nem versenyképes, akkor gyengíteni kell a valutáját. Egy idő után a piac azt látná szívesen, ha háromszázötven forintot érne egy euro. Ha lesz gazdasági kibontakozás, erősödik a forint; ha nem, akkor gyengül. 

Föltette a kérdést: ezer milliárdok bepumpálsával fönnmaradhatnak-e a rossz rendszerek? A csődökön mi épülhet? Kijelentette: hosszantartó, elhúzódó, mély válság lesz. 2009 nehéz, 2010 is nagyon nehéz lesz. 


Kapcsolódó dossziénk: 

A  válság helyben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!