Nagy baj forrása a kis ház

<b>Sorkifalud </b> - Gumihalom feketéllik a falu szélén, sóhajtásnyira takarosnak tűnő ház árválkodik. Két kutyus araszol elő, a kisebbikről lesír, hogy máshoz szokott. Egy fiatal nő invitál, óvatosan, egér lehet .

Kozma Gábor

Ildikó a szobában a háromhetes csecsemőjét gondozza, hétéves kisfia iskolában. Itt is ragacsokat látni, vimmel sem tüntethetők el. Éjjel a társammal felváltva őrködünk, nehogy egér fusson a kicsire. Ez egy horror: recseg-ropog, vándorol a ház... Nemrég itt járt a megyei szakértő, ő mondta: életveszélyes, lakhatatlan. Az írásos véleményre várunk. Volt, hogy a falba nyomtam vissza az egeret , jegyzi meg legyintve a férfi. Azt is nehezményezi, hogy közvetlenül a kerítés mel- lett használt gumidepó van.

Nyáron költöztünk ide, a csekmetes udvarban nem vettük észre a két pöcegödröt, amely pár méterre húzódik a tömésfaltól. Önmagában már ez betesz ennek a háznak, de mutatok mást is.

Létra kerül elő, a városi kutyus vakkant, majd elódalog. Ez már neki is sok , mondja József, biztatva: kukkantsak már a héba. Megteszem. Amit látok, szlengül szólva, nem semmi. A kívülről új tartógerendák másfél méter után, a cserép takarásában, közönséges és vékony lécben, pallóban folytatódnak. Ezek tartják a hatalmas súlyt. A cserép az egyetlen olyan elem, amely új. Ez volt a parasztvakítás. És mi megettük. Azt mondta a szakértő, mivel nincs igazi tartógerenda, a ház összedőlhet. De hova menjünk?

Miként került ebbe a helyzetbe a család? Egy országos ingatlanközvetítő cég szombathelyi irodájával szerződtünk, ők ajánlották a sorkifaludi házat. Jó vételnek tűnt. Kint jártunk a cég emberével, aki sürgette a vételt. Belementünk. Hatmilliós hitelt vettünk fel, meg még fémilliót, amit az ügynök a felmerülő költségekre kért. Szerintünk meg jutalékra , kesereg József, aki két infarktuson esett át, rokkantnyugdíjazták. Ildikó ápolónő, szerény keresettel. Összbevételünk 120 ezer havonta, a kiadás 160 ezer. A felvett hatmilliós hitel már most egymillióval több. Nem tudjuk, mi lesz, ha ki kell költözni. Se lakás, se pénz... Óvatlanok voltunk, ez igaz. De az ügynöknek állapotfelmérést kellett volna adnia. Nem adott. A tulajdonos, egy hölgy, szóba sem áll velünk. Hét évig vártunk Szombathelyen lakásra, s amikor ez a lehetőség adódott, a nyomorúságból menekültünk el. Egy másik nyomorúságba.

Az ingatlanközvetítő cég a félmilliós személyi kölcsönnel kapcsolatban leszögezte: Soha senkit nem kényszerítünk hitelfelvételre. Ez esetben a hitel felvétele a vevővel történő, hosszas megoldáskeresés és tájékoztatás után történt, a vevő saját döntése alapján. Információink alapján érdemes tisztázni azt, hogy a vevő önerő nélkül kívánta megvásárolni az ingatlant. Az önerő előteremtésére segítettünk intézni egy személyi hi-telt, ami a lakáshitelhez jutást volt hivatott biztosítani. Cégünk alapvető működési szabálya, hogy a vevőknek minden szolgáltatásunk ingyenes, sem az ingatlanközvetítésért, sem a hitelügyintézésért nem fizetnek irodánk felé jutalékot. A cég tehát nem vállal felelősséget. Van kiút a kutyaszorítóból? Ha minden kötél szakad, a család átmenetileg számíthat a falu segítségére.

Barátok érkeznek, egy időre magukhoz veszik a csecsemőt. Talán most tudunk valamicskét aludni , sóhajt a törékeny nő, majd párjával befordul a nem is oly rég még édesnek hitt otthonba.Az új cseréptető volt a parasztvakítás, megettük - mondja a pórul járt családfő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!