Oscar-gála: tarolt a Gettómilliomos

<b>Washington</b> - A Gettómilliomos drámája kapta a legjobb film Oscar-díját Los Angelesben a 81. Oscar-gálán; aranyszobrocskát vehetett át mások mellett <em>Sean Penn, Kate Winslet, Heath Ledger és Penélope Cruz</em>.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Gettómilliomos egy indiai fiatalemberről szól: egy utcagyerek története, aki 18 évesen egy kérdésnyire jut a milliós nyereményű televíziós kvízműsor fődíjától, amikor csalással vádolják meg, és ezért elmeséli az életét, hogy megmagyarázza, honnan tudta a válaszokat.

A hollywoodi Kodak Színházban rendezett díjkiosztó gáláról a rendező, Danny Boyle is hazavihette az Oscar-szobrocskát, és ez a film kapta meg egyebek között a legjobb adaptált forgatókönyv, operatőr, filmzene, betétdal és vágás díját is. Danny Boyle brit rendező - akinek ez volt az első Oscar-jelölése - korábban ugyanezért a rendezésért megkapta a brit BAFTA-díjat és az Arany Glóbuszt is.

A legjobb férfi alakításért járó Oscar-díjat Sean Penn amerikai színész kapta, aki a Milk című filmben Harvey Milk melegjogi aktivista szerepét játszotta. Ez volt az ötödik jelölése, eddig egyszer nyerte el az Oscart, a legjobb színész kategóriában a Titokzatos folyó című filmben nyújtott alakításáért. 

Kate Winslet nyerte el a legjobb női alakítás Oscar-díját. A brit színésznő - akinek ez volt a hatodik jelölése - A felolvasó című holokausztdrámában nyújtott alakításáért kapta az elismerést, amelyet első alkalommal vehetett a kezébe. A 33 éves színésznő, a Titanic egykori sztárja egy koncentrációs tábor egykori őrét alakítja Stephen Daldry filmjében; Winslet a pályafutása legnehezebb alakításának nevezte a szerepet.
    
Heath Ledgernek, a tavaly 28 évesen elhunyt ausztrál színésznek ítélték oda a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat A sötét lovag című filmben nyújtott alakításáért. Ledger - aki a legbiztosabb befutók egyike volt az Oscar-gálán - a második olyan színész, aki posztumusz kapta meg az aranyszobrocskát. 

Penélope Cruz spanyol színésznő vehette át a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat a Woody Allen által rendezett Vicky Cristina Barcelona című romantikus vígjátékban nyújtott alakításáért. A 34 éves Cruz az egyetlen spanyol színésznő, aki valaha Oscar-jelölést kapott, már másodszor.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díjait több mint húsz kategóriában ítélték oda. A legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat a japán Okuribito (Departures) című alkotás nyerte el; a Takita Jodzsiro által rendezett film egy állását vesztő csellista történetéről szól. Az elismerés történetében már tizenkétszer jelöltek japán filmet, ez az első alkalom, hogy a szigetországból származó alkotás nyert.

(Forrás: MTI)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!