Régészeti szenzáció: feltártak az ókori 86-os út egy szakaszát!

<b>VN</b> - A 86-os főút iránya és elhelyezkedése nem sokban különbözik a rómaiak által 1900 évvel ezelőtt kiépített út vonalától, olvasható az egyik régészeti szakblogban. Az út egy szakaszát nemrég tárták fel. Olvassák el, hogyan készült a római kori sztráda, a császárok ígéreteinek megfelelően!

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

"Ha valaki Szombathelyről Győrbe autóval szeretne eljutni, akkor a 86. számú főút tűnik a legjobb választásnak. Amennyiben lehetőségünk nyílna visszaforgatni az idő kerekét, láthatnánk, hogy ennek az útnak az iránya és elhelyezkedése nem sokban különbözik a rómaiak által 1900 évvel ezelőtt kiépített út vonalától", olvasható a sirasok.blog.hu című régészeti napló bejegyzésében, Anderkó Krisztiántól.

"Járjuk be ezt az útvonalat az isteni Claudius császár által alapított Savariából Arrabonába utazva. Átlépve Savaria keleti városkapuját nyílegyenesen haladnánk az első nagyobb település, Bassiana felé (Sárvár mellett). Közvetlenül a város előtt még van egy hármas útkereszteződés, a jobb oldali közvetlenül Aquincumba (manapság is milyen hasznos lenne egy ilyen út!), az általunk követett bal oldali pedig Arrabona felé kanyarodik.

Átkelve a Rába fölött ívelő hídon, Mursella városa (Mórichida – Kisárpás  modern települések között) felé haladnánk tovább. Azt elhagyva már a célegyenesben lennénk, egy rövid szakasz után pedig meg is érkeznénk Arrabonába. Innen, ha tovább szeretnénk menni, akár rá is térhetnék a római M1-re, a limes útra, Vindobona (Bécs) vagy Aquincum felé", olvasható a blogban.

"2008 őszén lehetőségünk nyílt ezen útvonal egy részletének feltárására a Sárvári elkerülő út kivitelezési munkálatai során. Tóth Endre, a Nemzeti Múzeum régésze már az 1970-es években terepbejárások és levéltári adatok alapján azonosította és részletesen publikálta az út Vas megyei szakaszát. Eredményeit messzemenőkig alátámasztotta és kiegészítette kutatásunk.



A római kori 86-os. A szenátorok megígérték és el is készült. Forrás:
sirasok.blog.hu

A munkálatok végéhez közeledve, közvetlenül a Tilos-erdő mellett, került elő a római út egy szakasza. Az előkerülés helyének ismeretében már könnyen beazonosítható volt az út nyomvonala a keleti szakaszon is. Itt ugyanis, a pár fokkal eltérő vonalvezetések miatt  földmunkák nem érintették, ezért nem lehetett egyértelműen felismerni.

Ezt a részt egyébként a kivitelező vette újra használatba szervizútként, hiszen annak köves-kavicsos stabil felépítése egy-egy esős napon jó szolgálatot tett. A római út szerkezetét összesen négy, a nyomvonalra merőlegesen nyitott kutatóárokkal vizsgáltuk.

Az út kiképzése enyhén bogárhátú volt. Ez a fajta kialakítás megkönnyítette, hogy a csapadékvíz lefolyjon az útboltozatról. A felette lévő részen már csak a humusszal keveredett, erősen elszántott kavicsozást tudtuk rögzíteni. Egyes pontokon nemcsak az utat, hanem annak két oldalán húzódó vízelvezető árkokat is sikerült megfigyelnünk."



A Sárvár mellett feltárt út. Forrás:
sirasok.blog.hu

Kíváncsi arra, hogyan használták a régészek az utak feltáráshoz a Google Earth-öt? Kattintson rá a sirasok.blog.hu bejegyzésére!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!