Új a sportvezetés a CVSE-nél

Celldömölk (br) - Ezekben a hetekben csapódott le egy tavalyi törvény következménye: távozniuk kellett az egyesületek vezetéséből az önkormányzati döntéshozóknak. Celldömölkön a CVSE tartott tisztújítást a múlt pénteken.

Budai Rózsa

A közélet iránt érdeklődők számára január végén vált nyilvánvalóvá, hogy változások lesznek a patinás sportegyesület, a CVSE vezetésében. Fehér László polgármester azt mondja: - Fonyó Roberta nyitott kapukat dön- getett a január 29-ei testületi ülésen, hiszen a CVSE-nél az ideiglenes vezetőcserék már lezajlottak. A küldöttközgyűlés előkészítése folyamatban volt. Igaz.

Mégis dr. Fonyó Roberta napirend előtti bejelentése keltette fel a figyelmet az összeférhetetlenségi törvény iránt. A képviselő tájékoztatta a testületet, hogy vélemény-kérő levelet írt a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatalba a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény- nyel kapcsolatban. 2008 áprilisában lépett hatályba a törvény, amely szerint összeférhetetlen, hogy az önkormányzat olyan helyi egyesületet, civil szervezetet támogasson közpénzből, amelynek vezetője a képviselő-testület tagja. Szigorú a törvény: akkor is összeférhetetlen ez az állapot, ha a képviselő nem vesz részt a testület munkájában (nem szavaz), amikor az egyesületi támogatásokról döntenek. A képviselő asszony konkrétan a CVSE helyzetére kérdezett rá. A sportegyesület jelentős önkormányzati támogatásban részesült (tavaly több mint 20 milliót kapott), vezetésében azonban képviselők is, a polgármester is döntési pozícióban vannak. A jegyző asszonynak is feltette a kérdést: mi a helyzet a CVSE-nél. Hangsúlyozta, hogy az egyesületek érdeke a tisztázás, hiszen ha nincs változás, nem kaphatnak önkormányzati támogatást, illetve, ha kaptak, kamatostul vissza kell fizetniük.

Baranyai Attiláné dr. jegyző válasza: - Amikor a törvény hatályba lépett, már elfogadott költségvetése volt a városnak. Úgy döntöttünk, hogy 2008-ban kiutalható a megszavazott támogatás a sportegyesületnek. De felhívtam a CVSE vezetőinek figyelmét a törvényre. Lett is foganatja. A sportvezetők tudják, hogy addig nem juthatnak városi támogatáshoz, amíg az összeférhetetlenséget meg nem szüntetik. Úgy értesültem, hogy választásra készülnek, a költségvetés elfogadása előtt megtartják.

Fehér László polgármester bejelentette, hogy a CVSE választási közgyűlésén sem ő (alelnök az egyesületben), sem Zsámboki Zoltán (ügyvezető elnök), sem Hetényi Endre (alelnök) nem jelölteti magát. Az egyesület tisztában van a helyzettel, meg fogja oldani, bár nem könnyű, mert társadalmi munkára, fizetség nélküli feladatokra embert találni nem egyszerű.

Egy hete, február 20-án lezajlott a Celldömölki Városi és Vasutas Sportegyesület (CVSE) küldöttközgyűlése. Az egyesületnek már hónapok óta ideiglenes ügyvezető elnöke volt, Gasztonyi Csaba, a labdarúgó szakosztály vezetője vállalta átmenetileg a feladatot. Választási bizottság készítette elő a jelöléseket. Dr. Smidéliusz Sándort kérték fel a szervezeti változáshoz szükséges alapszabály módosításainak kidolgozására. A változás lényege: hagyomány volt a CVSE-nél, hogy egy vezetőt a MÁV, egyet a város adott (elnök, ügyvezető elnök), és volt két társadalmi munkás alelnök is, ezentúl az egyesületnek egy elnöke és egy alelnöke lesz.

A szakosztályok 54 küldöttet delegáltak a választásra, 46-an vettek részt a szavazásban. A CVSE új elnökévé Balázs Bélát választották meg. A Volán helyi kirendeltségének vezetője eddig az asztalitenisz és a kézilabda szakosztályok vezetője volt. Alelnök lett Balogh Zsolt szállítási vállalkozó. Az új elnökség tagjai: Dummel Ottó, dr. Pörneczi Károly, dr. Smidéliusz Sándor, Baranyai Attila, Boros Gyula, Kazári József, Barna István, Fehér László, Sipos Tibor, Söptei Józsefné, Zsámboki Zoltán, Esztergályos Jenő.

A költségvetésről tegnap délután (lapzártánk idején) még vita folyt. Az előterjesztésben a tavalyinál húsz százalékkal kevesebb, l6-18 millió forintos támogatás szerepelt a CVSE neve mellett. Általában is csökkent a civil szervezetek, egyesületek támogatása a városban: a tavalyi ötvenmillióról negyvenmillió forintra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!