Alternatív energiák: befogni a szelet

<b>Megyei körkép</b> - Lehet-e változtatni energiafelhasználásunkon? Hogyan állítsuk szolgálatunkba a szelet? Példák, tanácsok, előírások.

Merklin Tímea

Házilag készített szélkerekével vizet húz a kútból Szabó András, hogy a család szőlőjét, kertjét öntözze. Ahogy sokan, ő is elgondolkodott azon, hogyan takarékoskadhatna az energiával. A fiatalember úgy fogalmaz: ez az ember érdekeltsége. 

Az internetről tájékozódott a szélkerék elvi működéséről, felállításának szabályairól. Targoncakezelőként dolgozik, autószerelő a szakmája, mindig érdekelték a gépek. Tanulmányozta a szélkerekek elvi működését, és képes volt egyet házilag összeszerelni. A hatlapátos kereket  öt és fél méter magasságban helyezte el egy állványon; ehhez a kis erőműhöz nem kell engedély. Gyakran fúj a nyugati, észak-nyugati szél, amit ezzel a szerkezettel  arat. Szeretne egy másikat is készíteni, amit áramtermelésre használ majd. Szabó András leleményes:  házilag  valósítja meg   energiatakerékos rendszereit. Sokan törik mostanában a fejüket azon, hogyan tudnának spórolni, gyakran korlátokba ütköznek, de vannak megoldások. 
Szabó András két évvel ezelőtt építette a szélkerekét a Petőfi-telepen. A napokban leszerelte,  hogy megjavítsa, mert kilazult egy anyacsavar, tegnap visszatette. Vizet húz vele a kerti kútba Fotó: Horváth Csaba

Vonatkozó összeállításunk:

Milyen engedélyek szükségesek?

Hogyan váljunk le a távhőről?

Milyen fűtástechnikával működjön a házi szélerőmű?


Az Ön háztartása is alternatív energiát használ? Bevált, tudná ajánlani másoknak is? Ossza meg tapasztalatait portálunkkal, írjon a
[email protected]ímre! Várjuk észrevételeit, javaslatait az alternatív energiafelhasználással kapcsolatosan!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!