Étkezési utalványok: mindenki vesztes lenne, ha megadóztatnák

Budapest (MTI) - A bejelentett adóváltozások bevezetésével az étkezési utalványok forgalma a korábbi egyharmadára csökkenne, és legfeljebb 19,5 milliárd forint adóbevételi többletet generálna - derül ki a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. legfrissebb felméréséből. Hogy a kormány miért nem végzett hatásvizsgálatot, az nem derült ki.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 A törvényjavaslat szerint a természetbeni juttatások, így például az étkezési utalványok értékének 50 százaléka után a munkáltató kötelezően 62 százalék szja-t és az ezzel növelt összegre 27 százalék TB-t fizetne. Ez összesen 105,74 százalékos adókulcsnak felel meg, de mivel csak a természetbeni juttatások felére kell megfizetni, a juttatások teljes összegére vetítve ez 52,87 százalékos effektív adóterhet jelent - mondta Klauber Mátyás kutatásvezető.

Csökkenő forgalom a vendéglőkben

A felmérés szerint a módosítás bevezetésével egyesek pénzbeli fizetésemelést kapnának, mintegy bruttó 10,9 százalékos mértékben. A változással csökken a vendéglátóipari kereslet, ami a költségvetési adóbevételeket tovább mérsékli. A munkavállalók a korábbi utalványérték 44,2 százalékához jutnának hozzá, utalványban és béremelésben, a teljes veszteségük a korábbi utalványérték 55,8 százaléka lenne.
 
Klauber Mátyás elmondta: a módosítás elfogadása esetén az összes kincstári bevétel-növekedés legfeljebb 58 milliárd forint lehetne. A majdnem 130 milliárdos lakossági fogyasztáscsökkenés miatt azonban a kieső áfa összege 24,1 milliárd forinttal, 33,9 milliárd forintra csökkenti a többletet, amelyet a másodlagos hatások további 14,4 milliárd forinttal mérsékelnek. Így a költségvetés becsülhető, "maradék" nyeresége 19,5 milliárd forint lenne.
 
Mindenkinek veszteséget okoz

A felmérés szerint a munkaadók kiadásai 70,9 milliárd forinttal csökkennének, ezért a kutatásvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaadók jövedelmi pozícióját várhatóan jelentősebben érinti a tervezett adóintézkedés, mint a költségvetését. Hozzátette: a háttéripar, az étkezési utalványok esetében a vendéglátás, a házhozszállítás forgalma és az e téren keletkező jövedelmek, adók csökkenése minden gazdasági szereplőnek, a vendéglátóipari munkaadónak, a munkavállalónak és a kincstárnak is jelentős veszteséget okoz.

Kevesebb foglalkoztatott a vendéglátásban

A felmérés során megkérdezett 150 vendéglátóhely forgalma mintegy 19,9 százalékkal csökkenne éttermenként, elfogadóhelyenként átlagosan 16,8 millió forint éves bevételkiesést okozva. A teljes vendéglátóipari, elfogadóhelyi forgalom 151,2 milliárd forinttal csökkenne, a kifizetett munkabér pedig legalább, mintegy 15 százalékkal mérséklődne. Az étkezési jegyet elfogadó éttermekben 2,1 foglalkoztatottal csökkenne az átlaglétszám, ami országosan 18.900 állásvesztőt jelentene.

Az étkezési utalványok teljes forgalmát 2008-ra 231 milliárd forintra becsülik. Az étkezési jegyet elfogadó éttermek és egyéb elfogadóhelyek száma mintegy 9.000.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!