Fergeteges magyar virtus! - 19. századi kalandozás Körmenden

<b>Körmend</b> - Az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes a Verbunkos című produkciójával a magyar romantika korszakába repítette a több száz fős nézősereget vasárnap.

Bajdó Bettina

A világszerte ismert és elismert Magyar Állami Népi Együttes a nemzeti megújulási mozgalmát idézte fel a zene és tánc segítségével. A 19. századot felidéző műsorral a művészek a nemzeti tánc kialakulásának, s a szájhagyományban való továbbélésének állítottak emléket.

Az első részben főként régies táncokat láthatott a közönség: voltak régi magyar ugrós, vonulós és páros táncok, volt, verbunk és  palotás is, mellyel a művészek az előkelő nemzeti szalonok hangulatát is a színházba varázsolták, s ízelítőt kaphattunk az Esterházy-huszárezred katonai sorozásából is. 




A műsor második fele az 1848-as szabadságharc leverése utáni időket szemléltette, a cigányzene és a csárdás alapjait idézték.




A táncosok minden egyes alkalommal korhű ruhákban léptek színpadra, a zenekar fölött lévő kijelzőre pedig az adott kor meghatározó alakjairól, eseményeiről vetítették képeket. 



Fotó: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!