Magának hogy esne, ha agyonrúgnám?

<b>Szombathely</b> - Mozgáskorrekció lábbal, vagy rúgás? Fenyegetésig, intézményváltásig fajult vita a Gothard iskolában.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Gothard Jenő Általános Iskola 1/C osztályában pénteken délben jókedvűek a gyerekek. Délelőtt a Petőfi szoborhoz vittek virágot, jöttünkre kérés nélkül is eléneklik a Nemzeti dalt. Mikor azonban Horváth Marci neve kerül szóba, mint egy felbolydult méhkas, mindenki szólni akar. Azonnal.

- Az igazgató bácsival nagyon csúnyán beszélt Marci apukája, a tanító nénivel meg üvöltözött, és káromkodott is -  csacsogják a gyerekek. Alig lehet őket leállítani.
 
Horváthné Purguly Mária, az elsősök egyik osztályfőnöke 25 éve tanít, kifogás még nem volt a munkájára.  Nemrégen az egyik testnevelés órán elmondása szerint  lábbal korrigálta az egyik diákja mozgását. A szülők szerint rúgás volt, látlelet készült.

Marika néni arra kéri az osztályt, legyenek segítségünkére a hétfői testnevelés óra  felidézésében. Átballagunk hát a kámoni iskola tornatermébe, ahol a gyerekek épp úgy sorakoznak, ahogyan azt akkor  tették. A fiúk és a lányok egymással szembe fordulnak, a feladat szerint törökülésbe kell helyezkedniük, labdát tartva a lábuk között. 



A vitatott mozdulatot mutatja egy kisdiákján Horváthné Purguly Mária 

Fotó: Benkő Sándor


 - Marcinak szét volt tárva a lába, és valóban, amikor a sor szélén ülő fiúhoz mentem, lábbal korrigáltam a helytelen tartást  - emlékszik Porguly Mária, aki szerint ha ez Milánnal, vagy mondjuk Dankovics Petivel történik, most nem beszélgetnénk róla, ügyet sem csinált volna belőle senki.   

- Horváth Marci más eset, öntörvényű, antiszociális fiúnak ismertük meg. Nem tudott beilleszkedni az osztályba, fél év alatt annyit kellett írnunk az üzenőjébe, hogy végül már pótlapra volt szükség - magyarázza a pedagógus, s hangja enyhe remegésbe megy át, amikor az eset következményeire terelődik a szó.
 
- Hétfő volt. Éppen nőnapoztunk, úgy negyed három tájban állítottak be a szülők. A házirendünk szerint az iskolába csak az első két hétben szabad bekísérni a gyerekeket, utána már egyedül jönnek. Nos, ezt Marci szülei nem  vették figyelembe. Gyerekek, szülők, kollégák előtt, a folyosón nulla centiből   üvöltötte az arcomba az apuka, hogy amiért  kékre-zöldre rugdostam a fiát, szétveri a mocskos, pofámat, agyonver. Az igazgatónktól, Varga Tamástól próbáltam segítséget kérni, de vele is csak kiabált az apuka. Nem érzem magamat hibásnak, szomorú, hogy én kényszerülök magyarázkodásra. 

Marci édesapja Horváth Győző, városszerte ismert küzdősportos, többszörös bajnok. Marci a negyedik  gyereke, az édesanyjával nem élnek  együtt, de tartják a kapcsolatot, felváltva hordják-viszik az iskolába.

- A tanár kezdetektől fogva alázta a fiamat,  decemberben gyógypedagógiai tanácsadásra is elküldték. Azzal jöttek, hogy zavarja az órákat, csúnyán beszél, és agresszív. Ehhez képest a szakember azt állapította meg,  hogy átlagos képességű, megfelelően tud koncentrálni, és a vizsgált helyzetben barátságos, együttműködő. Mióta a Gothardba jár, vizelési problémái vannak, már az iskola szó hallatán is rettegni kezd. Azon a pénteken négy-öt centis sebet vettünk észre Marci sípcsontján, lejött a bőr róla, látleletet vetettünk fel. A hétfőn történtekről annyit,  az osztályteremben négyszemközt  azt állította a tanárnő, hogy nem is rúgta meg a gyereket, a folyosón viszont azt is megmutatta, hogyan. Magának  hogy esne, ha agyonrúgnám?  - ezt tényleg kérdeztem tőle, azok után, hogy  bocsánatkérés helyett még neki állt feljebb. Marcit átvittük a Váci Mihály iskolába. Magántanuló lesz.  

A Szombathelyi Rendőrkapitányságra nem érkezett feljelentés, az iskola sem folytat belső vizsgálatot az ügyben, tudtuk meg Varga Tamás igazgatótól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!