MSZP-kongresszus: Gyurcsány kihívó nélkül, de üzenet lehet a szavazás aránya

Budapest - Az MSZP hétvégi kongresszusán fontos jelzés lehet, hogy a küldöttek mekkora arányban szavaznak Gyurcsány Ferenc pártelnökre - olvasható a Political Capital Institute elemzésében. Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese azt mondta a Magyar Távirati Irodának, hogy 2010-ben annak a szocialista politikusnak kell a párt kormányfőjelöltjének lennie, aki a társadalomban a legnagyobb támogatottsággal bír.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A kihívó nélkül induló pártelnökre leadott szavazatok aránya arra is utalhat, hogy az MSZP jelenlegi helyzetéért milyen arányban teszik felelőssé Gyurcsány Ferencet, és mennyiben osztják meg a küldöttek a felelősséget közte, a pártvezetés egésze, a vezető posztokat és az elnökségi tagságot betöltő politikusok között - áll a dokumentumban.

Gyurcsány Ferenc az egyetlen jelölt az elnöki posztra

Az MSZP március 21-22-én tartja soron következő tisztújító kongresszusát. A pártelnöki poszton Gyurcsány Ferenc az egyetlen jelölt, míg a két elnökhelyettesi posztért hárman, a három alelnöki helyérért legalább négyen indulnak. Az elemzők úgy vélik, a párton belüli csaták a pártelnöki poszt alatti területeken zajlanak majd a kongresszuson.

 Az intézet közölte: az elnökhelyettesi, az alelnöki és az elnökségi posztokért zajló küzdelem ugyanakkor fontos jelzéseket adhat arról, hogy az MSZP milyen irányban igyekszik kijutni jelenlegi negatív helyzetéből. 

Lamperth, Juhász, Szekeres

Lamperth Mónika az elnöki kabinet vezetőjeként indul az elnökhelyettesi posztért Juhász Ferenccel és Szekeres Imrével szemben.  A Political Capital szerint a honvédelmi miniszter pozíciójával kapcsolatban a nyilvánosságban nem merült fel komoly kétség, az ő megválasztása biztosnak tűnik. Lamperth Mónika számára az elveszített Somogy megyei elnökválasztással együtt is esélyt jelent, hogy Juhász Ferencet egyre inkább mint lehetséges lecsúszót emlegetik, ami a nyilvánosságon keresztül is hathat a küldöttekre. 

Alelnöki posztok: Kiss Péter, Hiller, Ujhelyi, Mesterházy

Az intézet elemzi az alelnökjelöltek esélyeit is: a Kiss Péterre leadott szavazatok kormányon belüli befolyásán túl a társadalmi kapcsolatok kezelésének párton belüli megítélését is tükrözik, míg gyengülése a párton belüli konfliktusok kezelésének problémáira utalhat. Hiller István újraválasztásával a párt megerősíti, hogy felső vezetői szinten szükség van az ideológiai szerep és a kommunikáció erősítésére - vélik az intézet elemzői. Ujhelyi István megválasztása a párton belüli építkezés és a kormánnyal szemben korábban megfogalmazott kritika támogatása lehet. Az újonnan kandidáló Mesterházy Attila megválasztása az eddigi kormánytagok pozíciójának gyengülését is tükrözheti - közölte a Political Capital.  

Az intézet szerint a szocialista párt legfelső döntéshozó testülete ülésének egyik legfontosabb kérdése, hogy a jelenlegi helyzetben mekkora mozgásteret biztosít a kormány és a miniszterelnök számára a válságkezelésre, a szakpolitikai döntések meghozatalára. 

A cikk nem ért véget, lapozzon!

Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese szerint a szocialisták hét végi kongresszusának világos döntést kell hoznia a gazdasági válság kezeléséről. Szekeres Imre az MTI-nek azt mondta, hogy a gazdasági visszaesés csökkentésében megítélése szerint ma leginkább a monetáris politikának van mozgástere. A jövőről szólva kijelentette: 2010-ben annak a szocialista politikusnak kell a párt kormányfőjelöltjének lennie, aki a társadalomban a legnagyobb támogatottsággal bír. 

A politikus szerint az MSZP hétvégi tisztújító kongresszusának el kell indítania azt a folyamatot, amelynek eredményeképpen a kormány visszanyeri az emberek bizalmát. Hozzátette: a testület feladata az is, hogy meghatározza az MSZP " modernizációjának" az irányait, illetve elindítsa az európai parlamenti (EP) választás előtti politikai fordulatot. "Mindez akkor sikerülhet, ha napirendre tűzünk politikai, szervezeti és személyi kérdéseket is" - fogalmazott a posztjáért újra ringbe szálló politikus.
 
Új tagok kerülhetnek az elnökségbe

Az MTI kérdésére Szekeres Imre elmondta: a kongresszuson új tagok kerülhetnek az elnökségbe. Fontosnak tartja, hogy a megválasztott politikusok világos politikai nézettel, szervezőképességgel rendelkezzenek, és csapatjátékosok legyenek. Az MSZP komoly kihívás előtt áll: hiszen egyidejűleg akar sikeresen szerepelni az előtte álló három választáson - EP, önkormányzati, parlamenti - és közben az országot a válságból kivezetni. A kongresszusnak ezért világos, érvényes politikai döntéseket kell hoznia - szögezte le a honvédelmi miniszter. 

Megfékezni a gazdasági visszaesést

Szekeres Imre szerint a szocialistáknak az a célja, hogy megfékezzék a gazdasági visszaesést és növeljék a foglalkoztatottságot. Hozzátette: amit a kormány eddig a gazdasági válságkezelésért tett szükséges volt, de nem elégséges. A gazdaság fellendítésre a szocialista politikus alapvetően négy eszközt tart alkalmazhatónak: a belföldi fogyasztás, a beruházás és az export bővítését valamint az állami kiadások növelését. Mint mondta: Magyarország exportpiacai nem nőnek, csökkent a lakosság fogyasztása, a megtakarítások is alacsonyak és a beruházások szintje sem emelkedik annyira, hogy ezt ellensúlyozza. Így elvileg csak az állami kiadások növelése maradna a kereslet bővítésre.

Amíg az európai államok többsége az utóbbi mellett dönthet, addig Magyarország ezt nem teheti meg a konvergenciaprogramban vállaltak miatt, és azért, mert az állam finanszírozhatósága érdekében kötött pénzügyi megállapodások kényszereket szabnak. Következetesen végiggondolva tehát csupán a monetáris politikának van mozgástere - szögezte le Szekeres Imre. 
 
Kulcsszerepben a Nemzeti Bank

"A százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Nemzeti Banknak a magyar állam és társadalom érdekét kell szolgálnia" - fogalmazott. Hozzátette: olyan összehangolt intézkedéseket tart szükségnek, amelyekkel a jegybank hozzájárul ahhoz, hogy rövid időn belül bővüljön a kereslet, ami a magyar gazdaság visszaesését és a munkanélküliség növekedését részben meg tudja állítani. A szocialista politikus szerint az MNB-nek így például a másodlagos állampapírpiacon vevőként kellene megjelennie, és bankok bankjaként a kereskedelmi bankoknak olyan hiteleket biztosítani, amelyeket megéri igénybe venni. Vagyis változzanak meg a kereskedelmi bankoknak felkínált csomag feltételei, mert jelenlegivel nem lehet eléggé ösztönözni őket arra, hogy az ipari és a mezőgazdasági termelést hitelezzék - jelentette ki az elnökhelyettes. 
 
Szerinte a jegybanknak a rendelkezésére álló lehetőségeivel élve nagyobb összeget kellene, akár az MFB-n keresztül hitelt folyósítva a kereskedelmi bankokon keresztül a reálgazdaságba juttatni. Hozzátette: a jegybank valutapiaci árazása is lehetne bátrabb.  Arra a kérdésre, hogy a kormány miként írhatná elő a jegybanknak a követendő lépéseket, az elnökhelyettes azt válaszolta: a kormány nem írhatja ezt elő, de fontosnak tartja, hogy a kormány és az MNB ilyen helyzetben szorosan együttműködjön és összehangolja lépéseit.

Kiadáscsökkentés: nincsenek csodák  

Az MSZP elnökhelyettese a kormány általi teendőkről úgy vélte: a költségvetési eszközök alkalmazásában "csodák nincsenek, itt kisebb a mozgástér". Hozzátette: aprólékos munkával lehet a kiadásokat csökkenteni, az adókat átrendezni. Időigényes és nehéz feladat az ehhez szükséges parlamenti többséget biztosítani, az érdekegyeztetést lefolytatni és a szükséges társadalmi támogatást megszervezni. Arra a felvetésre, hogy a kormány hitelét vajon ez az aprólékos munka állíthatja-e vissza, Szekeres Imre úgy reagált: a kabinet hitelét az állítja vissza, ha jól, szakmailag megalapozottan, következetesen kormányoz.

"Nekünk nem a Fidesszel kell viaskodnunk, nem antifideszként kell viselkednünk. Nekünk az lehet a célunk, hogy megnyerjük a választópolgárok támogatását " - vélekedett.

Ki lesz a miniszterelnök-jelölt 2010-ben?

Arra a kérdésre, hogy 2010-ben ki lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Szekeres Imre azt válaszolta, hogy ezt a kérdést ma még korai eldönteni. Szerinte olyan szocialista politikus legyen a jelölt, aki akkor a legnagyobb támogatottsággal bír a magyar társadalomban. Szekeres Imre szerint egy éve van az MSZP-nek arra, hogy a választásokig meggyőzze az állampolgárokat, voksoljanak a szocialistákra. Kiemelte: azok támogatását akarják visszaszerezni, akik 2006-ban rájuk szavaztak. Ők jussanak majd arra a következtetésre, hogy "nehéz időszak volt és hibázott is az MSZP, de összességében jól kormányzott". "Ennek a felismerésnek, az lesz majd az alapja, hogy az utolsó egy évben mit teszünk, mennyire vagyunk hitelesek és sikeresek" - jelentette ki a politikus. Hozzáfűzte: ha az MSZP vissza tudja szerezni a támogatóit, továbbá ha az MDF és az SZDSZ is bejut az Országgyűlésbe, akkor Magyarországon kiegyensúlyozott politikai erőviszonyok lesznek.

OLDALTÖRÉS: Szekeres Imre a kongresszusról




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!