Nehéz helyzetben az ingatlanközvetítő irodák

<b>Körkép</b> - A néhány éve még nagyon jól menő ingatlanközvetítő irodák ma a túlélésért küzdenek, tartalékaikból élnek, reménykednek, hogy másfél-két év alatt rendeződik a lakáspiac.

Merklin Tímea

Egy kétszobás panel, ami pár éve 8 millió forint volt, most 7 millió. Egy tégla, gázfűtésű 8,5-9 millió forint körül van. Egy háromszobás lakást 14-15 millió forintért kapni, attól függően, milyen állapotú. Egy háromszobás kertvárosi lakás használtan 11-12 millió, újonnan jelentősen drágább: 17 millió forint. 

Ugyanez Szombathely belvárosában 18 millió forint. Egy olyan háromszobás használt téglalakás, amit korábban 15 millióért el lehetett adni, most 13 milliót ér  mondja Kárpáti Ernő ingatlanközvetítő.  A lakásárak csökkenése tulajdonképpen 2003 óta tart, mióta nem adnak kedvezményes hiteleket. Ha belegondolunk, az infláció miatt a lakásárak évente körülbelül tíz százalékot csökkennek. Áll a piac. Mindenki hitelből vásárolt, most 25 százalékkal megemelkedtek a törlesztőrészletek. A bankok jobban megnézik, kinek adnak hitelt, és csak kisebb összegeket. Az emberek várnak, megijedtek, a munkahelyük bizonytalan. Az ingatlanirodáknál is leépítések vannak, többen a bezárást fontolgatják, egyelőre a tartalékaikból élnek. 

Béry Ernő, az ingatlanközvetítők egyik régi motorosa szerint főleg a fiatalok hiányoznak a lakáspiacról. Nem kapnak hitelt, nem vesznek lakást, nem költöznek össze, maradnak otthon külön-külön, nem próbálnak meg együtt élni. 

Csak a készpénzes vevők mozognak, de ők megtalálják, amit keresnek, ingatlanközvetítő nélkül is. Amint elmondta, október-november óta az értékbecslések is visszaestek. Úgy saccolja, a folyamat másfél-két évig eltart, addigra talán a munkahelyi stabilitás is helyreáll. 

Pajor Gábor az eladásai alapján úgy érzékelte, a négyzetméterárak legalább 5-10 százalékkal estek vissza. Az a lakás, amit 2007-ben még el lehetett volna adni 10 millió forintért, ma körülbelül 9 millió forintot ér, persze függ attól, hogy tégla vagy panel, mert az utóbbi esetben a durva rezsiköltségek miatt az ingatlanár még mehet lefelé. Ez a folyamat a családi házaknál is érzékelhető. 

Egy 90 négyzetméteres, háromszobás, kertvárosi téglalakás, ami két éve 17 millió forint lett volna, ma 15 millió forint lehet, de még ez is kérdéses a gazdasági környezet miatt. Sokan kivárnak, hogy hónapok múlva esetleg még olcsóbbak lesznek a lakások. Volt olyan ingatlanalap, amelyik 30 százalékkal leértékelte az üzleti ingatlanokat (budapesti irodaházak). 

Vas megyére vonatkozóan úgy érzékelik az ingatlanosok, hogy Körmenden és Celldömölkön erős kínálati piac van tavalyhoz képest 10 százalékos árcsökkenéssel, Sárvár a fürdő miatt tartja magát. 

Vasváron mindig is gyenge volt a piac, így nem is romolhatott, a kőszegi helyzet is ehhez hasonló. Szentgotthárdon az elmúlt 2-3 évben nagyon visszaesett a forgalom a helyi ügyek miatt (az Opel bizonytalansága, szemétégető). 

Jákon sok az eladó ház, de kevés az érdeklődő. Vasszécsenyben jó áron lehet jót venni, de nincs rá kereslet. A Szombathely környéki falvakban (Sé, Torony, Bucsu, Narda, Vát) olcsóbb az ingatlan, mint Szombathelyen, de drágább, mint Vépen. Herény még mindig népszerű, drága hely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!