Retró divat: bakelit, klipsz, bubi

<b>Megyei körkép</b>- Bárhova nézünk, ha akarjuk, ha nem, látjuk, hétköznapi életünknek rész lett a retró. Retró ruhában járunk, retró lakásban lakunk, retró zenét hallgatunk, s már szombat este is retró partiba megyünk.

Farkas Eszter

Egyszóval elő a bakelittel, a régi lemezjátszóval, felcsavarni a szőnyegeket, majd megmutatjuk, mi is az a sótörés! Újra hódít a retró, de nem- csak nálunk, hanem az egész világon. A divatban, a zenében, a lakberendezésben és a szórakozásban is újra találkozhatunk a múltban cikisnek számító tárgyakkal, zenékkel, életérzéssel. Éljen a Trapper farmer, a klipsz, a lakkcipő és a bakelitlemez! A retró stílus legszembeötlőbb stílusjegyei a harsány színek, a lekerekített formák, a töméntelen műanyag, vagyis minden, ami nosztalgikus hangulatot idéz a régmúltból.

Nálunk még csak most várható az igazán nagy retróhullám? - kérdezhetnénk, mivel a Made in Hungaria című film szinte az egész országot megmozgatta - fiatalokat időseket egyaránt. Akadt Szombathelyen olyan fiatal, aki nyolcszor nézte meg a Fenyő Miklós élete által ihletett alkotást. Georgina - bár csak huszonkét éves, szinte minden napja a 60-as 70-es évek jegyében telik.

- Miután megnéztem a filmet, rengeteg Fenyő Miklós- cédét vásároltam. Reggelente pöttyös bögréből iszom a kávét. Az öltözködésemben is viselek néhány a 60-as, 70-es évek divatját idéző ruhadarabot - meséli.

A retrónak óriási vonzereje van, főként a divatban. Ahhoz, hogy igazán trendi retró külsőt varázsoljunk magunknak, elég, ha körülnézünk felmenőink padlásán, és megkeressük a lábra simuló, kerek orrú topánkákat, a csőnadrágokat vagy egy-két igazán színes A-vonalú szoknyát. Ha mindemellett még a bizsugyűjteményünket is kiegészítjük, akkor teljes a hatás. De ha nem sikerül a padláson ráakadni a megfelelő darabokra, akkor sincsen nagy gond: a butikok is retrólázban égnek. Kínálatukban megjelennek a színes, feltűnő mintázatú ruhák, a topánkák, de vásárolhatunk klipszet vagy akár bakelitlemez alakú táskát. A fiúk is válogothatnak a boltokban: kapható ismét csőnadrág vagy hosszú orrú fehér cipő. Azzal is retrós külsőt varázsolhatunk magunknak, ha pusztán ügyesen kombináljuk a fekete, fehér színeket. Bár jelenleg a frizurát illetően a 80-as évek hódítanak, azért bizonyos formák megmaradtak az előző két évtizedből is.

A lakást is retróssá tehetjük, ha beszerzünk egy-két cső alakú lámpát vagy formabontó alakú széket, asztalt. Az elv csupán ennyi: legyünk bátrak, merészek, és használjunk furcsa, merész geometriai formákat.

Egyre gyakrabban szerveznek retró- és giccspartikat, divatbemutatókat városunkban is, amelyeken igazán kibontakozhatunk. És mialatt a rock and roll zenére és a táncdalfesztivált idéző nótákra tombolunk, a bárpultnál kedvünkre válogathatunk a modern kori bambi üdítőből .

Úgyhogy nem árt, ha elővesszük a tupírfésüt a bubifrizurához, leporoljuk a régi bakelitlemezeket, és felelevenítjük azt, hogy mi az a sótörés és a lábtörlés .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!