Százméteres szörnnyel a bűzmű ellen

Szentgotthárd, Heiligenkreutz - Életnagyságú modellel tiltakozott a tervezett égetőmű kiszemelt helyszínén a Greenpeace húsz-húsz osztrák és magyar aktivistája.

Szenkovits Péter

Már a 8-as főútról jól lehetett látni azt az ég felé kúszó, hatalmas transzparenst, amelyet héliummal töltött luftballonok röpítettek a levegőbe. A Greenpeace osztrák és magyar aktivistái a tervezett hulladékégetőt,  illetve annak 96 méteres kéményét modellezve kívánták elrémíteni a környéken,  illetve   a sajtó segítségével  a távolabb élőket a monstrumtól. 

Kötelek segítségével ördöngös ügyességgel fogták  (húzd meg, ereszd meg!) a történetesen most éppen délnyugati szél által marcangolt makettszerűséget, amelyen a német felirat azt hirdette:  állítsák meg a szemétturizmust! Mint közismert: az uralkodó szélirány itt általában északi, északnyugati. Ami annyit jelent, hogy a tervezett bűzműből távozó bárminemű anyag úgy  kilencvennyolc százaléka magyar területre zúdulna. 

A beruházó Begas szándékai kapcsán Tömöri Balázs,  a Greenpeace magyar kampányfelelőse elmondta, hogy a tervek szerint kétszázötven kilométer sugarú körből szállítanák ide a hulladékot. Ebbe a körbe bizony beletartozik Brno, Bécs, Pozsony, Budapest, Ljubljana, Zágráb is... 

Azaz   nem regionális hulladékégetőt terveznek, hanem egy közép-európait. Hulladékokkal megrakott kamionok lavinájára lehet majd számítani. Ugyanakkor meg Graztól tizenkét kilométerre az osztrák  hatóságok már emgedélyezték egy, évente 450 ezer tonna szemét megsemmisítésére alkalmas bűzmű felépítését (állítólag nem tiltakoztak ellene az ott élők), csakhogy van egy nagy bökkenő: Ausztriában nem terem ennyi szemét. Tehát Heiligenkreuzban újabb égetőre nincs is szükség!,  fejtette ki a kampányfelelős.

A hatalmas  kémény modellje   mintegy  válasz a Begas építtető cég napokban Burgenlandban terjesztett, Greenpeace-t lejárató szórólapjára, tudtuk meg  Herwig Schustertől, a Greenpeace osztrák szóvivőjétől. 

A rendezvényünkkel mindenki számára világossá kívánjuk tenni, hogy miért kampányolunk a hulladékégető megépítése ellen. Ökológiai szempontból elfogadhatatlan, hogy Ausztria a hulladékturizmus  célpontja legyen. 



Égető a légben. Lesz eredményük a tiltakozásoknak?  Akcióban a Greenpeace aktivistái. Fotó: Szendi Péter 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!