Szja-kulcsok, sávhatár, áfa - mi változik?

<b>Budapest</b> - Július helyett januártól visszamenőleg változna a személyi jövedelemadó 18 százalékos alsó sávhatára.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az MTI úgy tudja, a kormány módosította a korábban bejelentett adóterveit.

Az átalakított javaslat szerint - amelyet szerdán tárgyal a kormány - idén csak annyiban változnának a személyi jövedelemadó szabályai, hogy 2009 január 1-jétől visszamenőleg 1,7-ről 1,9 millió forintra emelkedne az adónem alsó sávhatára. A korábbi tervek szerint július elsejétől 1,7 millió forintról 2,2 millió forintra nőtt volna az szja alsó sávhatára, az adókulcs pedig 18-ról 19 százalékra, míg a felső kulcs 36-ról 38 százalékra módosult volna.

Az MTI úgy tudja, az szja-kulcsok viszont csak 2010-től változnának, és ekkortól emelkedne a 19 százalékos kulcs határa 3 millió forintra. A módosított indítvány szerint így idén nem lenne két adótábla. A változásokból következik, hogy idén július 1-jétől mégsem szűnne meg a magánszemélyek különadója, erre a lépésre szintén csak jövő év elejétől kerülne sor.

A kormány továbbra is úgy számol, hogy július 1-jétől 20-ról 23 százalékra nő az áfa, és az eredetileg tervezett javaslatból megmarad a tb-járulék csökkentése. A korábban ismertetett tervek szerint a 2009 július 1-től a minimálbér kétszereséig 5 százalékponttal csökkenne a munkáltató által fizetett járulék. Szintén marad az eredeti terv a vállalkozói járulék tekintetében, vagyis év közepétől 1,5 százalékponttal csökkenne. 

A kormány számításai szerint az idei adócsomag továbbra is nullszaldós. 

Az MTI értesülései szerint nem az egészet, csak egy részét adóztatnák meg az adómentes természetbeni juttatásoknak: az eddig is ebbe a kategóriába tartozó elemek - többek közt az üdülési csekk, az étkezési jegy - fele-fele részben maradnának adómentesek, illetve viselnének adóterhet. Tehát például a maximálisan adható 6000 forintos hideg étkezési jegynél 3000 forint adómentes maradna, a másik fele után viszont adót kellene fizetni a munkáltatónak: nagyjából 3100 forintot.

A MTI-nek hivatalosan nem nyilatkoztak a módosításokról, de kormányzati források szerint ezek a társadalmi vita eredményeként alakultak ki: az egyeztetéseken volt több olyan technikai felvetés, amely érdemben könnyítené a végrehajtást, és ezeket próbálták beépíteni az átalakított csomagba.

Gyurcsány Ferenc a múlt pénteken - miután egyeztetett az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal -  azt mondta: a kormány egy hét múlva be kívánja nyújtani a nyugdíj és adóváltoztatásokra vonatkozó törvényjavaslatait az Országgyűlésnek.

Forrás: mti

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!