Veszélyes munkahelyek: két halálos áramütés Vas megyében

<b>Körkép</b> - Munkavédelmi és munkaegészségügyi szempontból az építőipar a legproblémásabb, de a feldolgozóiparban is számos veszélynek vannak kitéve a dolgozók. Tavaly a megyében két áramütés miatti halálos munkabaleset történt.

Kiss Tamás

Az OMMF Nyugat-dunántúli Munkavédelmi Felügyelőség tavaly 3238 munkáltatónál tartott munkavédelmi ellenőrzést, és közülük 2558-nál (tehát csaknem a 80 százalékuknál!) állapított meg szabálytalanságot. 

Fekete István regionális igazgató elmondta: az ellenőrzöttek 43 százaléka (1389) a szabálysértések által évek óta leginkább fertőzött építőiparból, körülbelül 27 százaléka (860 munkáltató) a feldolgozóiparból, 12 százaléka (382 munkáltató) a kereskedelmi ágazatból került ki. 

Szintén beszédes adat, hogy az ellenőrzött 56 ezer 388 munkavállaló közül 35 ezer 531 fő (ez körülbelül 63 százalék) volt valamilyen szabálytalansággal érintve. 

Munkavédelmi területen a felügyelők 10 ezer 661 érdemi intézkedésének több mint a fele (5576) kötődött súlyos jogsértéshez, ezek közül 4496 munkabiztonsági, 1083 munkaegészségügyi hiányosságok miatt született, főként építőipari és feldolgozóipari munkahelyeken megállapított szabálytalanságok nyomán. 

A 310 munkavédelmi bírság körülbelül 72 százaléka építőipari, nagyjából 22 százaléka feldolgozóipari munkáltatót sújtott. A régióban amúgy összesen 112 millió forint értékben szabtak ki munkavédelmi bírságot, s ebből 32 millió talált gazdára Vasban. 

Ezek után nézzük, hogy a különböző veszélyhelyzetek tavaly hányszor szültek balesetetet. A három napon túl gyógyuló munkabalesetek száma az előző évhez képest a régióban 190-nel, 2665-re nőtt, nem súlyos, csonkolásos balesetből a régióban 27 (Vasban 9), súlyos csonkolásosból pedig 7 (Vasban 1) történt. 

Életveszélyes munkabalesetet hárman szenvedtek (ebből kettő volt közúti), s a régióban tízen haltak meg munkabaleset, közülük öten közúti baleset során. Megyénkben két  áramütés miatti  halálos munkabaleset történt. 

Fontos megjegyezni, hogy a felügyelők általános tapasztalatai szerint a munkabaleseti jegyzőkönyvek kitöltésénél a munkáltatók egy része a valós körülmények megváltoztatásával próbálja megúszni a munkabalesettel kapcsolatos költségek kifizetését. 

Olyanok is akadnak, például az építőiparban az alvállalkozók alvállalkozói, akik nem igazán tulajdonítanak jelentőséget a munkavédelmi szabályok betartásának. Számukra azonban nincs jó hírünk: a munkavédelmi felügyelők a jövőben is rajtuk tartják a szemüket.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!