Az adómentes üdülési csekk is jó üzlet az államnak

Eger (MTI) - Nem hozna hasznot az államnak a szocialista országgyűlési képviselők turisztikai munkacsoportja szerint az üdülési csekk megadóztatása - jelentette ki Nagy Imre, az Észak-magyarországi Regionális Idegenforgalmi Bizottság (RIB) szocialista elnöke kedden Egerben.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 Ugyanis a remélt 10 milliárdos pluszbevétellel egyenértékű, vagy többlet hasznot hoz ma az államnak a rendszer adómentességének fenntartása - közölte sajtótájékoztatón Nagy Imre. Ugyanakkor az Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottságában is ötpárti egyetértés mutatkozik az adómentes üdülési csekk fenntartása kérdésében - tette hozzá.

 Mint elmondta, az elmúlt évben 40 milliárd forintnyi üdülési csekket értékesített a Nemzeti Üdültetési Alapítvány (NÜA) és 35 milliárd forintnyit be is váltottak az elfogadóhelyeken. Ennek nyomán, a számítások szerint csak általános forgalmi adóból 7 milliárd forint folyt be az államkasszába,  számlaadási kötelezettségből eredően a becslések szerint 4 milliárd forintnyi pluszbevétel származott. A csekk idegenforgalmi adó vonzata 700 millió forint volt, illetve a szolgáltatók nyereségadója félmilliárd forintot tett ki - sorolta a meghatározó tételeket az elnök.

Mindeközben a csekket elfogadó szolgáltatók a NÜA-nak 2,2 milliárd forintnyi jutalékot fizettek be, amelyet összesen 65 ezer rászoruló üdültetésére fordított az alapítvány - fűzte hozzá. Vagyis az üdülési csekk még úgy is jó üzlet az államnak, hogy adómentes - szögezte le.
 
Mindennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy az első körben beterjesztett adótörvények között nem szerepel az üdülési csekk megadóztatása. Ugyanakkor a továbbiakban is csupán azt tudják elképzelni, hogy az adómentesség fenntartása mellett kompromisszumos megoldás szülessék a kérdésben. Példaként említette, hogy jelenleg 15 különböző jogcímen használható fel a csekk; megfontolható a jogcímek körének szűkítése - mondta. Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a munkavállaló mellett a dolgozó csupán egy közvetlen hozzátartozója részesülhessen az adómentes juttatásban - számolt be elképzeléseiről Nagy Imre.
 
A rendszer egyre nagyobb népszerűségét mutatja az is, hogy a 2005-ös 12 milliárd forinttal szemben, az elmúlt évben már 40 milliárd forint értékű üdülési csekket vásároltak a munkáltatók. Sőt, 2009 első negyedévében 52 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest az üdülési csekkek értékesítése - hangsúlyozta Nagy Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!