Bajnai Bécsben: téma volt a Rába-habzás és az égetőmű is

Bécs (MTI) - A kétoldalú kapcsolatok mellett a gazdasági válság hatásairól is tárgyalt Bajnai Gordon Werner Faymann osztrák kancellárral keddi bemutatkozó látogatásán.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 Az osztrák kancellár fontos jelzésként értékelte, hogy Bajnai Gordon - első külföldi útján - Brüsszel után rögtön Bécsbe látogatott. Úgy fogalmazott, a két ország összetartozik jó és rossz időkben is.

Tárgyaltak többek közt a gazdasági krízis kezeléséről, energetikai illetve környezetvédelmi kérdésekről. Megegyezés született arról, hogy szeptemberben vagy októberben ismét együttes kormányülést tart a magyar és az osztrák kabinet. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az osztrák nagybankok vezető szerepet töltenek be Magyarországon, és hogy a magyarországi osztrák befektetések értéke hatmilliárd euróra rúg. Beszéltek - mondta Bajnai - a kormányok felelősségéről is a bankok működésének biztosítása terén.

A megbeszéléseken téma volt az OMV és a Mol ügye is. Werner Faymann szerint az osztrák olajtársaság önállóan hozza meg a döntéseit, és külön kell választani a vállalat illetve a politika lépéseit. Bajnai Gordon közölte: az akkori kormány barátságtalan lépésnek nevezte, amikor az OMV előzetes egyeztetés nélkül felvásárolt Mol részvényeket. Mint mondta, a részvénycsomag újabb tulajdonosváltásáról hasonló a véleményük, mivel nem lehet tudni, hogy a vevőnek mi a célja. Az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök is hangsúlyozta: az energiapolitikában ugyanaz a két ország érdeke.
 
Bajnai Gordon megjegyezte, cseréltek mobiltelefonszámot, úgyhogy ha szükséges, közvetlenül is tudnak majd egyeztetni erről a kérdésről. A magyar miniszterelnök egy kérdésre válaszolva kijelentette: egyelőre nem látja szükségét a magyar gazdaság újabb külső finanszírozásának. Ha a kormányprogram hatására egy éven belül helyreáll a bizalom és a normális pénzpiaci viszonyok, akkor Magyarország vélhetően a piacról tudja majd biztosítani finanszírozási szükségletét.
 
A holokauszt tagadásának nyilvános megjelenése a magyar demokrácia elleni támadás - jelentette ki egy másik újságírói kérdésre válaszolva a másfél héttel ezelőtt a budai várban tartott tüntetésre utalva. A magyar demokráciának nagyon világossá kell tennie az álláspontját ezekkel a szélsőséges és elfogadhatatlan nézetekkel szemben - mondta. Nem csak Magyarországra jellemzőek a szélsőséges jelenségek, de Magyarországra egészen a közelmúltig nem voltak jellemzőek. "Nagyon kell azonban vigyáznunk, mert nyolcvan évvel ezelőttről azt tanultuk meg, hogy egy-egy látszólag elszigetelt jelenség milyen lavinát indíthat el, ha a gazdasági és társadalmi válság felerősíti azokat" - tette hozzá. 

A magyar kormányfő köszönetét fejezte ki tárgyalópartnerének a Rába habzása ügyében az utóbbi időben született fontos előrelépésekért. Megállapodtak abban, hogy a másik környezetvédelmi kérdés, a heiligenkreuzi égetőmű az együttes kormányülésen is téma lesz. A magyar miniszterelnök kijelentette: az együttes kormányülések nemcsak a stratégai szövetséget jelzik, hanem azt is bizonyítják, hogy konkrét kérdéseket, ügyeket meg tudnak oldani együtt. 

Bajnai Gordon a tárgyalások végeztével visszautazott Budapestre.


Werner Faymann osztrák kancellár (j) és Bajnai Gordon miniszterelnök kezet fog találkozójukat követően tartott sajtótájékoztatójukon Bécsben. MTI Fotó: Beliczay László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!