Bolíviai kommandósakció: hazahozzák Magyarosi Árpád holttestét

Budapest/Bukarest (MTI) - Még mindig nem csitultak el a hullámok Rózsa Flores Eduardo és társai ügyében: a bolíviai hatóságok jogi eljárást terveznek Kepes András ellen, amiért az újságíró nem tájékoztatta őket Rózsa tervezett lépéseiről. A magyar kormány meghitelezi a lelőtt Magyarosi Árpád holttestének hazaszállítását, a román diplomácia pedig aggodalmát fejezte ki a bolíviai hatóságok erőszakos fellépése miatt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Meghitelezi a kormány Magyarosi Árpád hazaszállításának költségeit

A magyar kormány hajlandó meghitelezni Magyarosi Árpád földi maradványai hazaszállításának költségét annak érdekében, hogy a szállítás minél előbb megtörténhessen - közölte az MTI-vel hétfőn az ügyben eljáró magyar nagykövet.

Józsa Mátyás, Magyarország argentínai nagykövete a Külügyminisztérium megbízásából tájékozódik Bolíviában az ott megölt, illetve börtönbe került magyar állampolgárok ügyéről. Elmondta: tájékoztatták a Külügyminisztériumból arról, hogy ha nehézségek merülnek fel, akkor Budapest ideiglenesen vállalja a szállítási költségek fedezését. A magyar kormány előzetes garanciavállalása a szállítás ügyében azt jelenti, hogy Magyarosi Árpád családjának saját anyagi eszközeivel vagy gyűjtésből származó összegekkel később meg kell térítenie a hitelösszeget - tette hozzá.

Beszámolt továbbá arról, hogy néhány órával korábban találkozott Juan Carlos Becerra ügyvéddel, aki a hazaszállítás ügyében közvetít a szállító bolíviai cég és Magyarország között. Az ügyvéd ígéretet tett arra, hogy a fizetés teljesíthetősége érdekében elküldi Magyarországra a szállítás előkalkulációját. A végleges számlát a bolíviai cég csak akkor tudja majd kiállítani, amikor a földi maradványokat már elküldték, mert vannak előre ki nem számolható tételek. Az előkalkuláció elküldése már valószínűleg megtörtént, és az ügy jó úton halad - tette hozzá a nagykövet.

Románia perui konzulátusa illetékes Magyarosi Árpád ügyében, mivel román állampolgár volt.  A konzulátus Becerra ügyvédet kérte fel arra, hogy intézkedjen Santa Cruzban a szállítás ügyében. Magyarosi Árpád szülei Magyarországon élnek, ezért szállítják földi maradványait Budapestre.

Tóásó Előd csak magyar konzuli segítséget igényel, a románt elhárította

A Bolíviában letartóztatott Tóásó Előd román-magyar kettős állampolgár elhárította a román konzuli segítséget, írásban is megerősítetve, hogy csak Magyarország támogatását igényli - derül ki a román külügyminisztérium hétfőn közzétett közleményéből.

A dokumentum szerint egy magas rangú román diplomatát már április 23-án Bolíviába küldtek, hogy konzuli segítséget biztosítsanak a román és magyar állampolgársággal egyaránt rendelkező fiatalember számára (a román közlemény csak az illető monogramját - E.T. - használja), aki azonban elhárította a román felajánlást. A közlemény szerint Tóásó írásban is jelezte, hogy csak magyar konzuli segítséget igényel, annak ellenére - állapítja meg a közlemény -, hogy a bolíviai börtönben az első látogatója a román diplomata volt. 
 
A közlemény szerint Bukarest az április 16-i Santa Cruz-i kommandósakció óta - amelyben három ember lelőttek, kettőt (köztük Tóásót) letartóztattak egy feltételezett terrorcsoport tagjai közül - még semmiféle hivatalos értesítést nem kapott a bolíviai hatóságoktól. A román külügyminisztérium mélységes aggodalmát fejezte ki a bolíviai hatóságok erőszakos cselekményei miatt, amelyek emberéletek kioltásához vezettek - állt a hétfői közleményben.

 Ügyvédje szerint Kepes nem követett el bűncselekményt

Kétséget kizáróan nem követett el semmilyen bűncselekményt Kepes András - nyilatkozta  Papp Gábor ügyvéd azt követően, hogy a bolíviai hatóságok bejelentették: jogi eljárást terveznek az újságíró ellen, amiért hallgatott a Rózsa Flores Eduardóval készült interjújáról.

Az ügyvédhez Kepes András azért fordult, hogy vizsgálja meg jogi szempontból az ügyet. Papp Gábor szerint semmilyen eljárásnak nincs helye az újságíróval szemben.  Kepes András szombaton azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy úgy véli, nem hibázott újságíróként Rózsa Flores Eduardo ügyében.
 
A társadalmi mozgalmak koordinálásáért felelős miniszterhelyettes helyi idő szerint pénteken jelentette be, hogy jogi lépéseket tesz a bolíviai kormány Kepes András riporter ellen, mert hallgatása veszélyeztette az ország integritását. Sacha Llorenti szerint Kepes Andrásnak rögtön az interjú után tájékoztatnia kellett volna a magyar hatóságokat Rózsa Flores Eduardo terveiről, akik ezt követően nyilvánvalóan átadták volna az információkat a bolíviai szerveknek.

 A Rózsa Flores Eduardóval tavaly szeptemberben készített interjút múlt kedden sugározta az MTV.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!