Elbukta a mozgássérült pár a többszázezres lakásfoglalót

Szombathely - Józsi és Andi, a mozgássérült fiatal pár lakást szeretett volna vásárolni. Kifizették a foglalót, hitelt viszont nem kaptak. Az álommal együtt a 400 ezer forintnyi foglaló is odalett.

Nagy Ildikó

Így is lehet boldogan, írtuk  két évvel ezelőtt a Szombathely utcáin elektromos kerekesszékkel közlekedő fiatalról, Józsiról és Andiról. A két, Marosvásárhelyről, illetve Pécs mellől származó mozgássérültnek már akkor is nagy tervei voltak: legelőször is az, hogy bebizonyítsák, kerekesszékben is lehet teljes életet élni. 

Azóta eltelt két év, és most mintha kicsit rosszkedvűbbek lennének. Mátyás király utcai albérletükben mesélik el a kálváriájukat. Mint a legtöbb fiatal, ők is saját lakásra vágytak. Tavaly májusban  egy ingatlanközvetítő cég segítségével  rá is bukkantak a megfelelőre. A 9,1 millió forintba kerülő Vörösmarty utcai lakást 200 ezer forinttal lefoglalózták,  500 ezer forintot előlegként tettek le, az ingatlanközvetítő cég pedig felajánlotta, hogy hitelcentrumán keresztül segít a kölcsönigénylésben. A bank  először a kezesüket  nem fogadta el, kerítettek hát egy másikat. Akkor már augusztust írtunk. Aztán módosították az adásvételi szerződést: újabb 200 ezer forinttal megfejelték a foglalót. Hogy erre miért volt szükség, arra már senki nem emlékszik pontosan, talán csak az volt a cél, hogy jobb pozíciójuk legyen a hitelelbírálásnál.  Ez év január közepén azonban megérkezett a levél a banktól, amelyben közölték, hogy elutasították a hitelkérelmüket. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy elbukták a foglalóként letett 400 ezer forintot. Az eladó  egy idős asszony, aki nem járult hozzá a neve közléséhez talán vissza is adta volna a foglalót, de közben ő is lefoglalózott egy másik lakást, és állítólag nagyobb összegnek mondhatott búcsút az adásvétel meghiúsulása miatt, mint Józsiék. 

Persze a fiatalokat ez nem vigasztalja. Pláne, hogy a jelenlegi albérletükből e hónap végén ki kell költözniük. A lakásvásárlásról  azonban nem mondtak le: már találtak is egy oladi, 68 négyzetméteres, teljesen akadálymentesített lakást. A hiteligénylésnek is nekifutottak, de még így is több mint 2 millió forint hibádzik a vételárból. Mert bár mindkettőjüknek van munkahelye, túlvállalni sem akarják magukat, hiszen az elveszített foglalót is hitelből fizették, és még jó pár évig törlesztik annak a részleteit is.



Józsi és Andi abban reménykednek, lesz, aki segít nekik Fotó: Szendi Péter

Petrács Tamás, az Otthon Centrum szombathelyi irodavezetője  jól emlékszik Józsi és Andi kálváriájára. Már csak azért is, mert az ingatlanközvetítő cég is sok mindent tett azért, hogy a két, amúgy sem könnyű helyzetben lévő fiatal megkapja az igényelt hitelt. Felajánlották például a banknak, hogy az ingatlanügyletért járó 600 ezer forintos jutalékukkal ők is beszállnak a lakásvásárlásba. Az irodavezető szerint Józsiék bizonyos szempontból a pénzügyi válság áldozatai: a bankok ugyanis épp akkor kezdték szigorítani a hitelhez jutás feltételeit, amikor az ő igénylésük is ott feküdt a döntéshozók íróasztalán.

Józsi és Andi abban reménykednek, hogy akad valaki, aki segít nekik, és megvehetik a kiszemelt lakást. A foglaló az adásvételi szerződés biztosítéka, mértéke általában az ingatlan értékének tíz százaléka.

A jog szerint ha a vevő eláll a szerződéstől, akkor elveszti a foglalót, ha viszont az eladó hibájából hiúsul meg a szerződés, akkor ő a foglaló dupláját köteles megfizetni a vevőnek.

Elvileg arra is van lehetőség, hogy a felek a szerződésben szerepeltessék azt a kitételt, hogy a kedvezőtlen banki elbírálás vis maior-nak minősül, és ebben az esetben visszajár a foglaló.

Az előleg a foglalóval szemben nem minősül biztosítéknak. A szerződés meghiúsulása esetén visszajár a vevőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!