Emlékszik még Hajas Ilonára? Ő volt az MTV legszebb bemondónője - fotókkal

Nagysimonyi - Szombaton szülőfalujában emlékeztek a '70 - es és '80 - as évek egyik legkedveltebb televíziósára, az MTV 20 éve elhunyt bemondónőjére, Hajas Ilonára.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András



Magyarországon még mindenki csak egyetlen televíziós csatorna adását nézhette, amikor esténként Hajas Ilona kedves arca tűnt fel a képernyőn és jellegzetes hangját hallgatta az ország apraja-nagyja. Kedvelték és tisztelték, mert ő is úgy nézett a képernyő „másik oldaláról” a nézőkre. Szombaton Nagysimonyiban, szülőfalujában a 70-es és 80-as évek egyik legkedveltebb televíziósára emlékeztek hozzátartozói, és velük együtt sokaknak juthatott eszébe ezen a napon a szakmáját mindig alázattal szolgáló bemondónő, aki nem csak kitűnő szakember volt, hanem ember is, a szó legnemesebb értelmében.



A képernyő előtt

1989. április 25-én hosszantartó súlyos betegség után hunyt el és azóta a média rohanó tempójú, egyre követhetetlenebb világában neve egy kicsit feledésbe merült. Pedig szakmai kiválóságával kollégái gyakran példálóztak, a nézők szerint pedig ő volt az egyik legszebb bemondónő. Az internet világában kalandozva azonban a Magyar Televízió honlapján, saját neve alatt, sőt, blogokban és hozzászólásokban is fel-feltűnik az egykori kiváló bemondó neve, bájos arca és hangjára is rá lehet akadni. A sok kis mozaikból tevődhet össze a teljes kép: Hajas Ilona portréja.

Az alma nem esett messze a fájától. Lánya, Vincze Vivien tanulmányai után szintén a „királyi” televízió munkatársaként dolgozott a program főszerkesztőségen, sőt kipróbálta a nagy példakép édesanyja szakmáját is. Vivient közel egy éven keresztül láthatták a nézők az MTV 1 és az MTV 2-es csatornáján bemondóként. A televíziózás mellett megismerkedett a hírek világával is és 8 éve a Juventus Rádió hírszerkesztőjeként és hírolvasójaként iparkodik megfelelni annak a magas mércének, amelyet édesanyja állított elé. Hat éve él boldog családanyaként 2003-ban megszületett kisfiával, Mátéval és férjével. Számukra nem csak április 25-e jelenti az emlékezés napját.



Anyja és lánya

Hajas Ilona életútja:

Pedagógus szülők kései születésű harmadik gyermekeként jött a világra Nagysimonyiban. 1956 tavaszától a család Köcskön lakott és iskoláit is itt kezdte. A szülők által vezetett köcski irodalmi színpad és a vegyeskar tevékenységében aktívan részt vett. Szereplésüket több alkalommal nívódíjjal és közönségdíjjal jutalmazták A felső tagozatot és a középiskola első évét a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnáziumban bejáróként végezte, ahol végig kitűnő tanuló volt. A következő évben a jánosházi gimnázium tanulója lett, ahol kitűnő eredménnyel érettségizett 1969-ben. 

A pécsi Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakán diplomázott. A főiskola irodalmi színpadának vezető tagja volt. Részt vett a Péchy Blanka színésznő által indított „Szép magyar beszéd és kiejtés” országos versenyen, ahol 1973-ban Kazinczy-díjat nyert. Ebben az évben született kislánya, Vivien is. 

Tanulmányai alatt külsősként dolgozott a Magyar Televízió Pécsi Stúdiójánál (1972-1974). Egyik operatőr társával készített pécsi riportja elkerült a Magyar Televízió hírműsorainak főszerkesztőjéhez, Matúz Józsefnéhez, aki ennek alapján ajánlotta őt bemondónak. Ezzel a riporttal később díjat nyertek egy országos versenyen. 1974-ben jelentkezett a Magyar Televízió bemondói állására. Próbafelvételei kitűnően sikerültek, így elnyerte az állást.

Az első években - mivel tanári képesítése is volt - a műsorok bemondása mellett vezette az „Iskolatelevízió” című műsort is. 

Az Országos Rendező Iroda szervezésében irodalmi és zenés műsorokat vittek ki Erdélybe, amelyeket ő konferált fel és megírta az összekötő szövegeket. Ez a 80-as években még nagyon merész és úttörő munkának számított. Az MTV szórakoztató adásaiban is feltűnt, a szilveszteri műsorokban is rendszeresen szerepelt. A versek iránti szeretetét elsősorban budapesti és vidéki rendezvényeken élte ki, ahol rendszeresen szavalt. Sokoldalúsága azonban más téren is megmutatkozott, hiszen a televíziózás és az irodalmi tevékenység mellett számtalan eseményen, például divatbemutatókon is konferált.

A tévénézők egyik kedvence lett, sok-sok népszerű folyóiratban (Ádám, Fürge Ujjak, Ez a divat, Pesti Divat, Magyar Tükör, Film - Színház - Muzsika, Nők Lapja, Képes Újság) készítettek vele riportot. 



A Fürge ujjak címlapján akárcsak Marylin Monroe

A rengeteg munka és a rohanó életmód mellett egészsége azonban fokozatosan romlott. Az 1988-as szilveszteri műsorban még szerepelt, de állapota egyre rosszabb lett. Budapesten, a Fiumei úti kórházban halt meg. A Farkasréti temetőben búcsúztatta az őt saját halottjának tekintő Magyar Televízió, végső nyughelye Nagysimonyiban van szülei mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!