Exkluzív: Az Irakban lelőtt magyar sofőr zalai volt!

Nagyrada - A két hete Irakban lelőtt férfi egy nagyradai fiatalember volt, aki egy 6 éves gyermeket hagyott maga után - közölte a Zalai Hírlap.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Kezdetben csak arról számoltak be a hírportálok, hogy egy külföldi volt az áldozata egy két hete történt Iraki lövöldözésnek, s az eset kapcsán egy amerikai katona ellen vádat emeltek. 

Az amerikai katonai jelentésben annyit elismernek, hogy egy külföldi alvállalkozót ért golyó, de azt nem részletezik, hogy pontosan mi, miért és hogyan történt. Az áldozatról is csak annyit árulnak el, hogy nem amerikai és nem iraki.  

Egy francia hírügynökség információi szerint viszont  egy magyart ért a halálos találat. Bár a magyar külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg a francia értesülést, a Zalai Hírlap megtudta: az áldozat magyar, Bogdán Tibornak hívják és Nagyradán élt.  

A 30-35 év körüli roma fiatalember halálhírét már egy ideje tudják a zalai településen. Lakhelye előtt mécsesek, virágok sorakoznak, testvérei, rokonai megrendülten emlékeznek a férfira. 

Mint Pásztor András, a lap munkatársa megtudta a mobil WC-k kezelésével foglalózó férfi  először egy éve ment ki Irakba, s akkor fél évet dolgozott kinn. Tavaly szeptemberi hazaérkezése után házat vett magának Nagyradán, s úgy tervezte, felújítja az épületet. Vélhetően erre szerette volna előteremteni a  pénzt a második iraki úttal: február 11-én  hagyta el Magyarországot, s augusztusra várták vissza szerettei. 

Ám március 26-án a Bagdadtól 20 kilométerrel északra fekvő Tádzsi város amerikai támaszpontján tragédia történt. Egy amerikai katona lelőtte a magyar férfit. A hírek szerint a 25 éves Carl T. Stovall III. őrvezető volt az elkövető, ám mivel a hadsereg jelentése nem részletezi az emberölés körülményeit, így egyelőre senki sem tudja, miért is kellett meghalnia Bogdán Tibornak.  

A nagyradai roma közösség értetlenül áll a tragédia előtt. Mint mondják, a helyi Lungo Drom szervezet alelnökeként tevékenykedő férfi jó ember volt, a légynek sem tudott volna ártani. 

Bogdán Tibor korábban elvált feleségétől, testvérei, rokonai és 6 éves fia várta vissza. 



Rokonok, barátok, ismerősök gyászolják a fiatalambert és nem értik, miért történt mindez...
Fotó: Szakony Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!