Fizethet a polgárőrség

Megyei körkép - Közeleg az új cégautó-adó első befizetés határideje, közben egyre több hír kapott szárnyra miszerint a polgárőrautók és falubuszok után is fizetniük kell a településeknek. Körbekérdeztük, s kiderült, ez csak részben igaz.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

A falu- és iskolabuszok, a polgárőrautók, a közösség érdekét szolgálják, nem termelnek hasznot, igazgazságos-e a megadóztatásuk? - merült fel a kérdés a legtöbb polgármesterben. 

Az új cégautó adóról szóló törvény értelmében ugyanis a 1600 köbcentiméter alatti hengerűrtartalmú személygépkocsi esetében havi 7000 forint, e fölötti hengerártalomnál, pedig havi 15 ezer forint lenne a cégautó adó. E költségek kigazdálkodása nem kis terhet róna az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatokra. Ám a kezdeti értetlenkedésünket hamar eloszlatja Tóth János körjegyző, aki a jogszabály értelmezésében siet segítségünkre. Kiderül: míg a legtöbb önkormányzat (a gépkocsi befogadóképessége alapján) mentesül a cégautó adó fizetése alól, addig a Polgárőrségnek bizony adóznia kell. 



A legtöbb önkormányzati kocsi mentesül a cégautóadó alól

A SZJA törvény szerint ugyanis cégautó adót a gépjárművezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas jármű után kell megfizetni, tehát a sofőrrel együtt kilenc személyes busz már nem adóköteles. Erre a passzusra hivatkozik a gépjárműadóról szóló törvény. Tóth János elmondta: mivel a falugondnoki buszok nagyrészt nyolc főnél nagyobb befogadóképességgel rendelkeznek, így az önkormányzatok nagy részének nem kell fizetnie. Ha azonban egy hatszemélyes mikrobusza van az adott településnek, az már adóköteles. Így nem képeznek kivételt a fizetés alól a polgárőrség járművei sem. 

A megyei polgárőrség mind a  huszonkét kocsija cégautó adóköteles 



A polgárőrségnek idén nem kell fizetnie cégautó adót, átvállalta azt az állam. Még nem tudják, jövőre  hogy gazdálkodják ki az összeget Fotók: Benkő Sándor

Krug Gusztáv, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a szervezetnek jelenleg 22 cégautó adóköteles gépkocsija van. Ez az adó idén még nem ró terhet a szövetségre, ugyanis 2009-re megelőlegezte azt a kormány, így ez még nem kerül pénzébe a szövetségnek. Krug Gusztáv hozzátette, még nem tudják, jövőre miből fizetik ki az adót, ám mint mondta, bízik abban, hogy a köz javát szolgáló szervezetek cégautóit mentesítik majd az adófizetés alól.

Akik mentesülnek a fizetés alól

Mentes a cégautó-adó alól a megkülönböztető jelzéssel ellátott, az egyház, egyházi karitatív szervezet által üzemeltetett, s a halott-szállításra szolgáló kocsi. Nem adóköteles a betegségmegelőző, gyógyító, szociális céllal, az egészségkárosodott, hátrányos helyzetűek segítésére létrehozott alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület, és a megváltozott munkaképességűek ellátásáról, foglalkoztatásáról gondoskodó, és az egészségbiztosítási szerv által üzemeltetett, háziorvosi, házi gyermekorvosi autó.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!