Ingatlanadó: perek, trükkök százai jöhetnek

Budapest - A kormány 2010-től bevezetné az ingatlanadót, az általunk megkérdezett szakértők viszont úgy látják, ilyen gyorsan lehetetlen megtenni a szükséges előkészületeket.

Peltzer Géza

Az új adó mértékéről egyelőre csak annyit tudni, hogy Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint várhatóan kevesebb lesz,  mint egy százalék. Mivel a szorzó progresszív - magasabb értékű ingatlan esetében magasabb lesz - valójában nem is beszélhetünk egyszerű szorzóról. A vállalkozók most is fizetnek építményadót, de ingatlanadó is létezik. Az ország leggazdagabb településének tartott Pest megyei Telkiben  például 2005 óta fizetnek adót  lakás, és hétvégi ház után, négyzetméterenként 900 forintot. 

Sok sebtől vérzik az ingatlanadó tervezete, ezek közül csak az egyik, hogy a nyugdíjasok nem fizetnének. Ez már önmagában kiskapuk tucatjainak megnyitását jelenti a szakértők szerint, hiszen köztudott, hogy honfitársaink képzelőtehetsége kimeríthetetlen az adóelkerülés terén: szinte biztos, hogy ingatlanok ezrei fognak nyugdíjasok, rokkantnyugdíjasok nevére vándorolni hamarosan.  

Az ingatlanadó bevezetésének ötlete a rendszerváltás elejéig nyúlik vissza, de eddig nem volt politikai erő, amely felvállalta volna. Nagyon nagy baj lehet, ha az MSZP egy évvel a választások előtt ilyen lépésre kényszerült,  véli  a szakma, amely azt is elismeri, van jogosultsága az általános ingatlanadónak, de úgy gondolja, a szabályozás előkészítetlen, így csak zavarhoz fog vezetni. Pár éve az Alkotmánybíróság már egyszer visszadobta az érték alapú ingatlanadót, mert a tervezet szerint akkor nem volt lehetőségük a tulajdonosoknak arra, hogy az ingatlanuk megállapított értékét kifogásolják, tudtuk meg dr. Kovács Évától, a szombathelyi adóosztály vezetőjétől. 

A nagy kérdés, hogy mi  alapján határozzák meg egy lakás érékét. Az adásvételi szerződés nyilván nem lehet kiindulási alap, hiszen az évtizedekkel korábban vásárolt ingatlan ára azóta elszakadt tényleges értékétől. Akkor az önkormányzat feladata lett volna, hogy szabjon meg legalcsonyabb és legmagasabb négyzetméter árakat családi ház és lakás esetében az ingatlan  helye szerint. A négyzetméter árat egy, a lakás minősége alapján  (komforfokozat, fekvés, emelet stb.) meghatározott korrekciós tényezővel és az ingatlan alapterületével beszorozva jönne ki az adó alapjául megállapított érték.  A mostani tervezetnél már lesz joga kifogásolni a megállapított értéket a tulajdonosnak, ez várhatóan perek százaihoz vezethet, teszi hozzá az adóosztály vezetője. 

Szombathelyen 35 ezer lakáscélú ingatlan van, ezek felmérése annál jóval hosszabb időt vesz igénybe, hogy jövő évtől kivethessék ez az adónemet. A szakember úgy látja, egy önbevalláson alapuló ingatlanadó gyorsabb, hatékonyabb és költségkímélőbb lenne. A hatóság dolga ebben az esetben csak az ellenőrzés lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!