Köszönjük Ausztria! Képeslapokkal tiltakoznak a bűzmű ellen

Eisenstadt (Kismarton) - Több ezer tiltakozó képeslapot adtak le Szentgotthárd város vezetői és a civil szervezetek képviselői a Burgenlandi Tartományi Hivatalban és a Begas székházban pénteken délelőtt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Kedves osztrák barátunk! Szentgotthárdon ma boldogan élnek a gyerekek, szép virágok  és jóízű gyümölcsök teremnek. Ha felépülne a heiligenkreuzi szemétégetőmű Szentgotthárdtól 100 méterre, az uralkodó szélirány miatt a várost szennyezés érné. Nem szép dolog más kertjébe piszkítani. Ilyesmit mi sose tennénk veled. Te se tedd meg velünk. 

Ez a szöveg olvasható magyarul és németül azon a képeslapon, amelyből mintegy 15 ezer darabot vásároltak meg azok, akik a Heiligenkreuzba tervezett szemétégető ellen tiltakoznak. A lapokat Eisenstadtban a Burgenlandi Tartományi Hivatalban és a Begas székházban adta át az illetékeseknek Viniczay Tibor Szentgotthárd polgármestere, Bugán József alpolgármester, valamint a Greenpeace és a Pronas civil szervezetek képviselői. 

A polgármester kiemelte, csütörtökön érkezett haza Brüsszelből, ahol Sztavros Dimasszal, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosával és munkatársaival tárgyalt. Elmondta  nekik, hogy hosszú évek óta küzdenek azért, hogy ne épülhessen fel az égetőmű Szentgotthárd szomszédságában. Meglepődtek azon, hogy  három nemzeti park közepén, Natura 2000-es területek szomszédságában valósulna meg a beruházás.  



A képeslapokat Eisenstadtban a Burgenlandi Tartományi Hivatalban és a Begas székházban adták át az illetékeseknek  Fotó: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!