Létszámhiány az ítélőtáblán: már 2010-re tűznek ki polgári per tárgyalást

Győr - Az idei összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón a Győri Ítélőtábla létszámhiánya miatt kialakult aggasztó helyzet volt a legfontosabb téma.

Angyal László

Éppen az az ok (az ezredfordulón két-három év várakozás után született jogerős ítélet a Legfelsőbb Bíróságon), amiért annak idején az ítélőtáblákat létrehozták, vagyis a bíráskodás időszerűsége okoz nagy gondot a Győri Ítélőtáblán, mondta dr. Havasné dr. Orbán Mária,  a tábla elnöke. 

Adatokkal támasztotta alá, hogy az ítélőtáblák indulásakor alaposan alábecsülték a peres ügyek érkezését a nyugati régióban. (A Győri Ítélőtábla hatásköre Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyére terjed ki.) 

Például a szakemberek évi 800 polgári ügyet prognosztizáltak, ehelyett 1800 akta érkezett tavaly Győrbe. A becsült ügymennyiséghez igazították annak idején a bírák számát, amit az elmúlt években nem korrigáltak. 

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy jelenleg 7-8 hónappal az érkezés utáni időpontra, vagyis már 2010-re  tűzik ki egy polgári ügy tárgyalásának napját. Márpedig ezekben az ügyekben legtöbbször százmilliók sorsa a tét, így az idő múlása jelentős tényező. Ennek tudható be az is, hogy az ítélőtáblán sokszor délután is tárgyalnak, mint a városi bíróságokon, miközben a harmadfokú bíróság nem tudja betölteni azt a feladatát, amit eredetileg szántak neki, nevezetesen: iránymutatásaival alakítsa a régió ítélkezési gyakorlatát.

Az ítélőtábla elnöke  szólt arról is, hogy   ezúttal Vas megyéből érkezett a legtöbb polgári ügy,  ám ezek között sok volt  a peren kívüli kijelölés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!