Nagyot buktak a válságon a magyar kőgazdagok

Budapest - Demján Sándor elveszítette vagyona csaknem felét, Csányi Sándor a hatodik helyre csúszott vissza, és Várszegi Gábor pénze is csökkent. A hazai százas listán szereplők összvagyona 379 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Még így is TriGránit-vezér a leggazdagabb.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

2008 után ismét elkészült a Napi Gazdaság gondozásában a 100 leggazdagabb magyar listája, az újság csütörtöki számában sorjázza a legtehetősebb hazai üzletembereket, összehasonlítva vagyoni helyzetüket az előző évivel.

A lista szerint Demján és Csányi vagyona 140, illetve 110 milliárd forinttal csökkent. Demján esetében a maradék 160 milliárd elégnek bizonyult az első hely megtartásához, de Csányi Sándor 50 milliárdja már csak a 6. helyre elég. 



Az OTP-vezér Csányi a másodikról a hatodik helyre került Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A nagyszabású regionális ingatlanprojektekben érdekelt Demján Sándor helyzete a gazdasági válság miatt rendült meg: cége, a TriGránit egy sor nagyberuházást kényszerült leállítani, mások pedig el sem indulhattak.

A lista második helyén Várszegi Gábor, a Fotex fő tulajdonosa áll 74 milliárddal, vesztesége 16 milliárd forint. Az ingatlanok áresése és leértékelődése 18 milliárdos veszteséget okozott a második helyre feljött Várszegi Gábornak, aki 74 milliárdos vagyonával éppen csak megelőzi a 70 milliárd forintos vagyont magáénak tudó Széles Gábort és az ennél félmilliárddal kevesebbel rendelkező Leisztinger Tamást.

Szerény gyarapodással zárta viszont az elmúlt évet az ötödik helyen álló Veres Tibor. A Wallis-csoport tulajdonosa ugyanis ingatlanfejlesztései mellett a műanyagiparban és az autókereskedelemben egyaránt érdekelt, a válság 2008-ban még nem érintette meg cégcsoportját.

Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának 160 milliárdos vagyona 50 milliárd forintra apadt, s ezzel a hatodik helyre csúszott vissza. Az OTP-vezér vagyanvesztésének hátterében az állhat, hogy az elmúlt hónapokban negyedére olvadt a bankpapír árfolyama. Míg egy évvel ezelőtt még tízezer forint körül járt egy OTP-részvény ára, addig 2008 végén már csak 2000 forint környékén tanyázott - hogy aztán idén tavasszal 1200 körüli szintre is süllyedjen. Az árzuhanás kétharmaddal csökkentette Csányi vagyonát.

A 2008-as hetedik az áruszállítással és logisztikával foglalkozó Wáberer György, aki tavaly az év első felében a magas üzemanyagárakra és az erős forintra, szeptembertől pedig a drasztikusan visszaeső megrendelésekre panaszkodhatott. Mindez együtt nyolcmilliárdos veszteséget jelentett 2007-hez képest.

Ötmilliárd forinttal csökkent Nagy Elek vagyona is. A cégcsoport zászlóshajójának számító Vegyépszer Zrt. árbevétele ugyanis évről évre csökken, pedig volt, hogy évi 300 milliárdos összeggel zárhatták az évet, 2008-ban pedig 50 milliárd forint jött össze.

Még Futó Péter sem lehet felhőtlenül boldog, hiszen nagy léptékű ingatlanfejlesztéseit bizonyára vissza kell fognia idén és jövőre. Tavaly mindez még nem jelentkezett, ezért négymilliárd forinttal, 40 milliárdra tudta növelni vagyonát. Ez idei listán a kilencedik helyhez volt elég. 

A tizedik helyezett Kovács Gábor még a válság előtti utolsó "percekben" értékesítette jelentős ingatlanvagyonát, így most készpénzben "ülve" várja a kedvező befektetési lehetőségeket. 

A százas listán szereplők összvagyona 379 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Bár ez igen jelentős változás, ám arányában jóval elmarad az  amerikai, brit és orosz leggazdagabbak eddig megismert veszteségeitől, ezekben az országokban ugyanis nem ritka a 80 százalékos vagyonvesztés sem.

Forrás: MTI, Inforádió

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!