Pert nyert az ügyfél a Szombathelyi Vagyonhasznosító ellen

Szombathely - Újabb sikert értek el a jogvédők, akik egy parkolási pótdíjak miatt bírósághoz forduló polgár érdekeit képviselve mentek perre az önkormányzati tulajdonú SZOVA Zrt.-vel.

Nagy Ildikó

Óvári Árpád megelégelte, hogy a parkolóőrök több alkalommal is   szerinte   jogtalanul róttak ki rá pótdíjat. Hogy bizonyítani tudja az igazát, szüksége lett volna néhány, a parkolás jogszabályi hátterével kapcsolatos dokumentumra, ezek kiadását azonban a SZOVA Zrt. üzleti titokra hivatkozva  megtagadta. A panaszos nem nyugodott bele az elutasításba,  bírósághoz fordult.

A Szombathelyi Városi Bíróság  kedden kihirdetett, még nem jogerős ítéletével kötelezte a SZOVA  Zrt.-t arra, hogy tizenöt  napon belül adja ki a felperesnek a fizető parkolók működtetésével és igénybevételének ellenőrzésével kapcsolatos adatkezelési szabályzatát, valamint a fizető parkolók működésével és igénybevételével kapcsolatos feladataira, hatásköreire és eljárási rendjére vonatkozó dokumentumokat. 

A felperes jogi képviseletét ellátó dr. Kunecz Renáta és a TASZ állandó megbízásából eljáró dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvédek  szerint az adatok kiadásának azért volt jelentősége, mivel azok tartalmazzák azt is, hogy a parkolóőrök milyen eljárási rendben, milyen szabályok szerint kötelesek eljárni, pótdíjat kiszabni. 

A bíróság szerint a kért adatok azért minősülnek közérdekű adatnak, mivel a SZOVA Zrt. helyi önkormányzati feladatot lát el azáltal, hogy közszolgáltatásként üzemelteti a fizető parkolókat, így a kért adatok vonatkozásában nem hivatkozhat üzleti titokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!