Reptéri beruházás: biztonsági emberek és indulatok a lakossági fórumon

Porpác - Két nappal a népszavazás előtt, csütörtökön este indulatoktól fűtött lakossági fórumot tartottak a tervezett repülőtéri beruházásról. A hozzászólásokból ítélve a település továbbra is megosztott. Feljelentették a SIA Portot, az pedig a környezetvédőket.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Váton február elején a helyi népszavazáson a reptéri beruházás már zöld utat kapott. Csütörtökön kora este a másik érintett településen, Porpácon, a művelődési házban több mint száz szavazóból mintegy harminc érdeklődő  jelent meg egy lakossági fórumon, amit a projektgazda SIA-Port Kft tartott.

A reptéri beruházást előkészítő társaság illusztris vendégekkel rukkolt elő. A beszélgetést dr. Ács Zoltán irányította, a kérdésekre  Farkas Bertalan űrhajós válaszolt, illetve az a Lovas Péter, aki a száz leggazdagabb magyar egyike, és a porpáci reptér beruházás gazdájaként mutatkozott be a hallgatóságnak. 

Üdvözölte a megjelenteket Poócza Tamás polgármester is, aki  váti lakosként az ottani népszavazási kezdeményezés elindítója volt. Most azt mondta: a porpáciak a vasárnapi népszavazáson a  saját jövőjükről döntenek. Választhatnak a kissé zajos fejlődés és a lassú enyészet között.  Majd mindenkit arra kért, hogy vegyen részt a helyi népszavazáson. A fórum első órája  indulatok nélkül zajlott, biztonsági emberek  megnyugvással figyelték, hogy a feltett  kérdésekre  tényszerű válaszokat adtak a szakértők. 

Majd egy helyi fiatalember, akit saját állítása szerint megfenyegettek, hogy ha jót akar, okosan szóljon hozzá a fórumon, felindulva kérte számon a cégtől, hogy miért nem Szombathelyen építik meg a repülőteret. A tízmilliárdos projekt előkészítői  pénzt, időt nem kímélnek annak érdekében, hogy megszerezzék a helybeliek támogató  szavazatait

A válasz: itt jobbak az adottságok. Ezután a teherforgalmat lebonyolító kamionok száma felől érdeklődött. A válasz: napi 25 körüli kamion vesz részt az áruszállításban. Majd szóvá tette, úgy tudja, kétszáz kínai családot akarnak ide betelepíteni a repülőtér beindulásakor. Erre nem kapott határozott cáfolatot az előadóktól, akik már a következő kérdésre koncentráltak: igaz-e, hogy a repülőterek közelében 50-60 százalékkal magasabb az asztmások és tüdőbetegek száma, mint másutt. 

Ezt cáfolta dr. Prugberger Emil szombathelyi tüdőgyógyász. Kupi Györgyi, a cég kommunikációs munkatársa elmondta: a rémhírt  a Levegő Munkacsoport terjeszti, őket valótlan állítás miatt feljelentették a bíróságon. 

Az esemény hét órakor ért véget, de a vita az utcán tovább folytatódott. Itt megtudtuk, a SIA-Port Kft.  minden porpáci családnak háromszor  évi hatvanezer forint fűtési támogatást ajánlott fel. Ezért fel is jelentették a céget. Mi ez, ha nem korrupció?  - zengett a fiatalember hangja, miközben a többség az uzsonnát majszolta a kultúrház épületében.  A porpáciak a reptér mellett, és a beruházás ellen szóló röplapokat is kaptak. A SIA-Port évi hatvanezres támogatást ígért   Fotó: Kiss Teodóra

Kapcsolódó dossziénk: Váti repülőtér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!