Rózsa-Flores után Kepes András Bolívia célkeresztjében

La Paz, Budapest - Jogi lépéseket tesz a bolíviai kormány Kepes András újságíró ellen, aki még tavaly ősszel készített interjút Rózsa Flores Eduardóval. A bolíviaiak szerint Kepes hallgatása veszélyeztette országuk területi egységét. Az újságíró szerint ne vele foglalkozzanak a dél-amerikaiak, hanem azzal, hogy miért lőtték szitává Rózsa-Florest, Magyarosit és harmadik társukat.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

La Paz - Jogi lépéseket tesz a bolíviai kormány Kepes András újságíró ellen, aki még tavaly ősszel készített interjút Rózsa Flores Eduardóval - jelentette be helyi idő szerint pénteken. A férfival készített interjút kedden sugározta a Magyar Televízió.

Minden lehetséges jogi lépést megteszünk az újságíró ellen az ország határain belül és kívül egyaránt, mert hallgatása veszélyeztette az ország integritását - mondta Sacha Llorenti társadalmi mozgalmak koordinálásáért felelős miniszterhelyettes, helyi idő szerint pénteken. 

A miniszter-helyettes szerint Kepes Andrásnak rögtön az interjú után tájékoztatnia kellett volna a magyar hatóságokat Rózsa Flores Eduardo terveiről, akik ezt követően nyilvánvalóan átadták volna az információkat a bolíviai szerveknek.

Rózsa Flores Eduardo tagja volt annak a "terrorista csoportnak", amelyet közel másfél héttel ezelőtt számoltak fel a bolíviai Santa Cruzban. A Kepes-interjúban a Boliviába készülő Rózsa terveiről is beszélt.

Kepes András úgy véli, nem hibázott újságíróként Rózsa Flores Eduardo ügyében.
 

"Mielőtt velem foglalkoznának, jó lenne, ha a saját bizonyítékaikkal előállnának, hogy vajon miért lőtték szitává ezeket az embereket, és milyen indokkal kínozták meg és tartják fogságban Tóásó Elődöt és társát" - hangsúlyozta Kepes András. Az újságíró kiemelte: egyetért a magyar külügyminisztériummal, hogy ez  bolíviai belügy.



Fotó: Kepes András honlapja

A riporter hozzátette: őt eddig senki nem kereste meg hivatalosan a bolíviai hatóságoktól. Hangsúlyozta: nem hibázott a kérdésben.

"Egy újságírónak nem az a feladata, hogy alakítsa az eseményeket, hanem az, hogy dokumentálja, és a hátteret megvilágítsa" - fűzte hozzá.

Kepes András szerint a rajtaütés is azt mutatja, hogy a bolíviai hatóságoknak a titkosszolgálatokon keresztül voltak információi, amit nem a Rózsa Flores Eduardóval tavaly készített és a héten sugárzott interjúból kellett megtudniuk - mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy az interjú elkészítése után megfordult-e a fejében, hogy a hallottakról bármelyik hatóságot értesítse, Kepes András azt mondta: amennyiben nem bűncselekmény előkészítéséről van szó, az újságírót ugyanúgy kötelezi a titoktartás, mint egy orvost vagy egy ügyvédet. 

Minthogy Rózsa Flores Eduardo bolíviai állampolgár volt a szülőhazájába ment, hogy - elmondása szerint - ott kimondottan védelmi szándékkal segítsen a saját szülőföldjének, Santa Cruznak. Az interjúban is arról beszélt, hogy a Santa Cruz-iak tartottak egy, a kormánycsapatok által szervezett támadástól. Külön hangsúlyozta, hogy semmilyen támadó szándékuk nem volt sem a kormány, sem az elnök, sem Bolívia integritása ellen - idézte fel a riporter.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!