Sertésinfluenza: tudjon meg mindent a járványról!

Párizs (MTI/AFP/AP) - A már ismert sertésinfluenza kórokozójának új típusa emberek körében terjedő járványt idézett elő Mexikóban.A következmények kiszámíthatatlanok, akár világjárvány is lehet belőle - mondta szombati sajtótájékoztatóján Genfben Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A betegség az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai eddig mintegy 60 halálos áldozatot követelt a latin-amerikai országban. A sertésinfluenza sertések légzőszervi megbetegedése, amely azonban átterjedhet az emberre is. 

Az emberi influenzához hasonlóan a sertésinfluenza is folyamatosan változik. Miután a sertések légútjában olyan receptorok vannak, amelyek egyaránt érzékenyek a sertés-, a madár- és az emberi influenzát terjesztő vírusokra, a disznók afféle keverőedényként, olvasztótégelyként funkcionálnak, többféle betegség melegágyai lehetnek. Vagyis szervezetükben különféle genetikai kombinációk útján új influenzavírusok jelenhetnek meg, ha az adott egyed egyidejűleg többféle vírussal is megfertőződik.

Az ilyen "hibridvírusok" miatt tartani lehet attól, hogy felbukkan egy új influenzavírus, amely olyan fertőző, mint a madárinfluenza, s ugyanolyan úton terjed, mint a hagyományos influenza. Márpedig egy ilyen vírustípus - amely az emberi immunrendszer számára ismeretlen - rendelkezhet olyan jellemzőkkel, amelyekkel világméretű, s pusztító hatású influenzajárványt robbanthat ki. A legutóbbi ilyen járvány 1968-ban volt és mintegy egymillió ember halálát okozta. 


Egészségügyi orr-szájvédőmaszkokat árusító férfi - maga is ilyen maszkban - átad egyet árujából egy nőnek Mexikóvárosban 2009. április 24-én, miután sertésinfluenzás emberi megbetegedések történtek a fővárosban. A hatóságok bejelentették: 45 halálesetet és 943 gyanús megbetegedést vizsgálnak ezzel összefüggésben. José Ángel Córdoba Villalobos mexikói egészségügyi miniszter szerint olyan mutáns vírussal van dolguk, amely sertésről terjedt át az emberre. (MTI/AP/Gregory Bull)

A mexikói egészségügyi minisztérium közlése szerint kanadai és amerikai kutatások megerősítették, hogy a mostani, emberek körében terjedő járványt egy "új influenzavírus" okozza. A WHO szerint az esetek legalább egy részében a kórokozó egy eddig soha nem látott A típusú vírus, amely a H1N1 megjelölést viseli, de genetikailag eltér az embereket megbetegítő hagyományos, szezonális H1N1 influenzavírustól.  

Időről időre előfordul, hogy emberek is elkapják a sertésinfluenzát. Ez jellemzően olyanokkal történik meg, akik érintkeznek valamilyen módon az állatokkal, ám nagy ritkán a betegség emberről emberre is átterjed.  A hagyományos influenza elleni védőoltás nem véd a sertésinfluenzától.  Az illetékes hatóságok ugyanakkor megjegyezték: ahogy a madárinfluenza esetében, itt sem jelent veszélyt az állat húsának elfogyasztása: a főzés, illetve sütés ugyanis olyan magas hőmérsékleten történik, hogy a vírusok és a baktériumok elpusztulnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nagyon súlyos helyzetről beszél


- A helyzet nagyon súlyos, gyorsan alakul, szoros figyelemmel kell követni... az új vírus nyilvánvalóan képes világjárványt okozni- jelentette ki Margaret Chan, a Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki szombaton tért vissza a Mexikóban és a szintén érintett Egyesült Államokban tett látogatásáról, és válságtanácskozást hívott össze az ügyben.

A járvány már mintegy hetven ember halálát okozta. Húsz esetben bizonyos, 40-50-ben pedig alapos a gyanú, hogy az eddig ismeretlen vírusváltozat okozta a végzetes kimenetelű megbetegedést. Az A/H1N1 jelzésű új törzs a madár- a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát társítja. 

A páciensek jellemző módon fiatal, egyébként egészséges felnőttek. Mexikóban ezernél valamivel több megbetegedést regisztráltak, az Egyesült Államokban (Texasban és Kaliforniában) nyolcat, de vizsgálat alatt áll New Yorkban 75 náthás egyetemista is. Mexikóban a főváros, valamint San Luís Potosí és az amerikai határ közelében lévő Mexicali a fő gócpont.

A mexikói egészségügyi miniszter szerint az elhalálozási arány stabilizálódott, és lassul a kórházakba kerülő fertőzöttek számának exponenciális növekedése is. A fővárosban bezárták az iskolákat, a mozikat, a könyvtárakat, a színházakat és a múzeumokat, s lemondják a nyilvános rendezvényeket. 
 
A WHO egyelőre nem ad ki világjárványra vonatkozó figyelmeztetést, nem emeli a veszély súlyosságát jelző indexet, amely hármason áll a lehetséges hat fokozatból. Kéri azonban, hogy minden országból jelentsék azonnal a nem szokványos légzőszervi megbetegedések felbukkanását. A szervezet szóvivője szerint a Tamiflu nevű vírusellenes gyógyszer hatékony a mexikói influenza esetében. Védőoltás még nem létezik ellene, de dolgoznak rajta.

Több ázsiai országban szombaton megszigorították a Mexikóból érkező utasok egészségügyi ellenőrzését. Tokió Narita repülőterén olyan készüléket állítottak üzembe a mexikói járatok kilépő kapujánál, amely távolról automatikusan méri az utasok testhőmérsékletét. A Fülöp-szigeteken közölték, hogy karanténba zárják azt, aki lázasan érkezik Mexikóból, de még nem kellett ehhez az eszközhöz folyamodniuk. Thaiföld és Hongkong is szigorította az ellenőrzést.

A cikk nem ért véget, kattintson a következő oldalra!

OLDALTÖRÉS: Amerikai helyzet


Nyugtalanító rejtélyek a sertésinfluenzás emberi megbetegedésekben


Nyugtalanító rejtélyek a sertésinfluenzás emberi megbetegedésekben


Nyugtalanító rejtélyek a sertésinfluenzás emberi megbetegedésekben


 A Fehér Ház nyomon követi az Egyesült Államokban és Mexikóban tapasztalható, az emberek között pusztító sertésinfluenza-megbetegedéseket, s Barack Obama elnököt tájékoztatták az ügyről - közölte a washingtoni kormányzat egyik illetékese.

Noha mind a hét ismert egyesült államokbeli beteg felépült már a sertésinfluenza-vírus által okozott betegségéből, és a hatóságok nem tudnak újabb fertőződésről, több olyan nyugtalanító újdonság és talány figyelhető meg e betegség mostani felbukkanásában, amely a legnagyobb óvatosságra készteti az amerikai egészségügyi hatóságokat - közölte pénteken egy másik amerikai illetékes. 

A hét beteg közül egyik sem járt élő sertések közelében, márpedig e betegséget rendesen a velük való közvetlen érintkezésben szokták elkapni az emberek. Ráadásul voltak közöttük többen, akik a többi beteget egyáltalán nem ismerték. Olyan vírus fertőzte meg őket, amely eddig még sohasem tapasztalt módon társította a sertés-, a madár- és az emberi influenza vírusainak genetikai állományát  - sorolta a nyugtalanító rejtélyeket Anne Schuchat, az Atlantában működő amerikai járványügyi központ egyik vezető munkatársa az amerikai AP hírügynökségnek adott nyilatkozatában. 

A szakemberek feltételezik, hogy ez az új vírusfajta képes emberről emberre is terjedni, ami igen szokatlan jelenség, hiszen a sertésinfluenza vírusa általában nem. Ezért a járványok megelőzéséért, illetve megfékezéséért felelős atlantai intézmény vizsgálja most azokat az embereket, akik kapcsolatba kerültek a hét egyesült államokbeli (öt kaliforniai és két texasi) pácienssel. Az amerikai egészségügyi hatóságok szerint mindazonáltal nincs még ok riadalomra az Egyesült Államokban, már csak azért sem, mert úgy tűnik, hogy a forgalomban lévő vírusölő gyógyszerekkel hatásosan kezelhető a betegség.

A cikk nem ért véget, kattintson a következő oldalra!

OLDALTÖRÉS: Emberi megbetegedések

A mexikói hatóságok megerősítették az emberi megbetegedések tényét

A mexikói hatóságok megerősítették pénteken a sertésinfluenzás emberi megbetegedések felbukkanását, és bejelentették, hogy 45 halálesetet és 943 gyanús megbetegedést vizsgálnak ezzel összefüggésben.

A mexikói hatóságok megerősítették az emberi megbetegedések tényét

A mexikói hatóságok megerősítették pénteken a sertésinfluenzás emberi megbetegedések felbukkanását, és bejelentették, hogy 45 halálesetet és 943 gyanús megbetegedést vizsgálnak ezzel összefüggésben.

A mexikói hatóságok megerősítették az emberi megbetegedések tényét

A mexikói hatóságok megerősítették pénteken a sertésinfluenzás emberi megbetegedések felbukkanását, és bejelentették, hogy 45 halálesetet és 943 gyanús megbetegedést vizsgálnak ezzel összefüggésben.

A járvány mintegy húsz halálesetet okozott a múlt hónapban, és kilenc vele kapcsolatos új elhalálozást regisztráltak az utóbbi huszonnégy órában - közölte további részletek ismertetése nélkül José Ángel Córdoba Villalobos mexikói egészségügyi miniszter. "Ez egy olyan mutáns vírus, amely a sertésekről átterjedt az emberre" - mondta a miniszter.
 
A mexikói hatóságok mindazonáltal megnyugtatták a lakosságot, hogy a ragály terjedése megfékezhető, a már kialakult betegség pedig vírusellenes szerekkel gyógyítható, ha időben felfedezik és azonosítják. A kormány elrendelte pénteken Mexikóvárosban és a szomszédos Mexico szövetségi államban az iskolák és az egyetemek bezárását, hogy elejét vegye a járvány továbbterjedésének. A főváros polgármestere bejelentette pénteken, hogy nagy védőoltáskampányt indítanak a sertésinfluenza elleni védekezés jegyében.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is hivatalos bejelentést tett pénteken e heveny fertőző betegség felbukkanása ügyében, némiképp eltérő adatokat közölve, mint a mexikói hatóságok. Több száz embernél diagnosztizálták az utóbbi hetekben a sertésinfluenzát Mexikóban és hétnél az Egyesült Államokban; Mexikóban hatvanan belehaltak a betegségbe - jelentette be Genfben Fadela Chaib, a WHO szóvivője. Jelenleg hozzávetőleg nyolcszáz sertésinfluenza-gyanús eset van Mexikóváros térségében, és itt 57-en vesztették már életüket ebben a megbetegedésben - közölte a szóvivő a média képviselőivel. 

Hozzátette: hasonló eseteket észleltek a Mexikó középső részén fekvő San Luis Potosí térségében, ahol eddig 24 ilyen beteget számláltak össze, és három ember vesztette életét sertésinfluenza következtében. Mint elmondta, március végén észlelték Mexikóban a járvány első jeleit.  A mexikói páciensek elsősorban fiatal felnőttek, akik korábban nem szenvedtek semmilyen komolyabb betegségben.  A WHO a már ismert, szezonálisan terjedő H1N1 sertésinfluenza-kórokozó egy új, A/H1N1-nek nevezett alfaját tartja felelősnek a mostani járványért. 

A szóvivő hangsúlyozta: a WHO-t szerfelett aggasztja a mexikói járvány, illetve a sertéspestises emberi megbetegedések egyesült államokbeli felbukkanása. A sertésekben ugyanis könnyen kialakulhat egy olyan új vírustörzs, amely társítja a sertésinfluenza és a madárinfluenza vírusainak genetikai anyagát, és nagyon fertőzőképes lehet emberi környezetben is. 
 
Az Egyesült Államokban hét esetet regisztráltak, ötöt Kaliforniában, kettőt Texasban, de haláleset ott nem történt. Mind a hét beteg felépült már időközben, de az amerikai járványügyi központ nyugtalanítónak tartja a ragály felbukkanását, illetve különösen azt a körülményt, hogy az amerikai pácienseket megbetegítő vírus a sertés-, a madár- és az emberi influenza vírusainak még sohasem látott kombinációja volt. Mindazonáltal a járványok megelőzésével, illetve megfékezésével foglalkozó intézmény megnyugtatta az ország közvéleményét, hogy eddig nincs ok különösebb aggodalomra. 

A kanadai kormány felhívta az ország orvostársadalmának figyelmét a betegség felbukkanásának lehetőségére, és kérte a doktorokat, hogy különös figyelemmel vizsgálják meg azokat a betegeket, akik Mexikóban jártak a közelmúltban. Ugyanakkor  nem tanácsolta el a kanadaiakat a Mexikóba utazástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!